Свет

ДРАМА! Стигло упозорење премијера: Ако не можемо да спречимо хиљаде, нагрнуће милиони њих

Варшава — Пољски премијер Матеуш Моравјецки страхује да ће у Европу похрлити милиони миграната, ако сада не могу да се обуздају „хиљаде“.

Он је говорио о сукобу пољских снага безбедности и миграната који су надирали на гранични прелаз из правца Белорусије, а ситуација је у једном моменту ексалирала па је дошло и до инцидената у којима су пољске снаге безбедности мигранте гађали воденим топовима и сузавцима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мигранти су, с друге стране, одваљивали граничну ограду и њом гађали припаднике полиције и војске. Према проценама репортера с лица места с једне стране било је на хиљаде миграната, а с друге бар исто толико снага безбедности Пољске.

„Ако сада не можемо да задржимо хиљаде миграната, онда ће ускоро стотине хиљада, милиони кренути у Европу. Ако не будемо одлучно бранили наше границе у Европи, стотине милиона из Африке или са Блиског истока покушаће да стигну до Европе, а посебно до Немачке. Више од 80 милиона људи живи у Немачкој – да ли бисте дозволили да дође још 50 милиона? Верујем да људи у Немачкој не би били срећни због тога, јер желе да задрже свој животни стандард. Они желе да сачувају своју културу“, рекао је Моравјецки у интервјуу за таблоид Билд.

Он каже да је тренутна ситуација на пољско-белоруској граници стабилна, али да постаје све опаснија.

Моравјецки је дао потврдан одговор на питање да ли је пропала миграциона политика бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел. „Мислим да политика од пре пет-шест година није била адекватна политика. Угрозила је суверенитет многих европских држава и створила вештачки мултикултурализам. То је опасно за Европу и за цео свет“, рекао је Моравецки, а преносе Вечерње новости.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс