Србија

„ЕКОНОМСКИ ТИГАР!“ Италијанска фирма „Valy“ преко ноћи отпустила 150 радника у Ваљеву и Лозници

На списку технолошког вишка нашло се око 150 радника италијанске фирме Valy d.o.o. у Ваљеву и Лозници, која послује у оквиру познате светске компаније за производњу чарапа и женског рубља Golden Lady.

У компанији кажу да своје пословање прилагођавају тржишним условима, суочени са негативним економским ефектима пандемије коронавируса и већ дужи период сложене ситуације, посебно на тржишту Руске Федерације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запослени тврде да нису јасни критеријуми по којима се радници проглашавају технолошким вишком и отпуштају, те да је све препуштено шефовима појединих погона и да је начин спровођења процедуре, и у онако тешким околностима, нехуман.

На списку технолошког вишка нашла се и Мара Мирковић, која је у фирми провела 16 година и која као разведена брине о двоје деце, од којих је једно на факултету.

– Они су саопштили да је због короне производња смањена и да је тако на нивоу фирме и на том глобалном светском нивоу. Ја схватам послодавца, он човек ради за себе, али шта је срж целог проблема, ту је требало да се поразговара са радницима, да се види у каквој је ко ситуацији, да се колико толико има неки хуман приступ раднику. Знате како је то, ми радимо за вас, сваки дан вам долазимо, остварујемо бонус, норму, радно време… па ред је да питате ви како коме одговара. Можда некоме одговара отпремнина јер су сада плате смањене, неком не јер је у кредитима… Јако је тешко саопштити човеку да је са кредитом добио отказ, тек тако. Тешка су времена, жена нека, не дај боже, може извршити и самоубиство. Верујте ми, сви су данас мало начети – каже за Н1 Мирковић и наглашава да је највише боли што се са радницима не разговара, те да радници не могу да ступе у контакт са супервизором, са „црвеним“ мантилима, а са директором, како каже, ни у сновима.

Мирјана Павић из синдиката „Слога“, који делује у ваљевском Валy, каже за Н1 да је њих неколико из овог синдиката прошле недеље позвао заменик директора Радомир Вукајловић и обавестио да је послодавац донео одлуку да у обе фирме, у Ваљеву и Лозници, као технолошки вишак прогласи око 150 радника.

Рекао им је и да је критеријум за отпуштање лош радни учинак.

– Ми смо тада тражиле да нам доставе предлог тог програма за решавање вишка радника, као и јасне критеријуме по којима ће радници бити отпуштани, али нам је речено да су та документа проследили репрезентативном синдикату „Независност“, а да це наш синдикат, који није репрезентативан, бити обавештен о свему преко огласне табле, као и сви други запослени – објашњава новонасталу ситуацију у фабрици Мирјана Павић из синдиката „Слога“.

Када је реч о узроцима технолошког вишка радника у фабрици и критеријумима по којима су се неки радници, па и самохране мајке нашле на том списку, заменик директора Valy d.o.o. Радомир Вукајловић одговорио је Н1 писаним путем.

– Valy d.o.o. у потпуности поштује законску процедуру у вези решавања вишка запослених и обавља неопходне консултације са надлежним институцијама и репрезентативним и нерепрезентативним синдикатима при Valy d.o.o. Критеријуми за формирање листе вишка запослених дефинисани су на основу објективних показатеља рада, а према постојећој законској регулативи која обезбеђује транспарентост и заштиту појединих категорија запослених. У том смислу, из процеса оцењивања рада искључене су одређене категорије запослених које не могу и неће бити проглашене за вишак – особе на породиљском одсуству, лица на трудничком одсуству, родитељи одсутни због неге и посебне неге детета, као и особе са инвалидитетом, на која се не примењују општи услови запошљавања – стоји у одговору Вукајловића.

Он је напоменуо да „ово није прва криза са којом се компанија суочавала током вишедеценијског пословања у Србији, те да су ове мере примењиване и раније, успешно превазилазећи тешкоће након којих су и повећавали број запослених, уверени да ће и овог пута успети да сачувају већину радних места у производним погонима“.

Компанија Valy d.o.o. је 2015. године отпустила чак 250 радника , а разлог тадашњег отпуштања био је пад извоза на руско тржиште.

Компанија Golden Lady, основана 1967. године, производи чарапе, доњи веш, купаће костиме и друге текстилне производе. Укупна годишња производња је преко 400 милиона пари женских чарапа, које се производе у девет производних јединица у Италији, четири у САД и две у Србији.

У фабрикама у Ваљеву и Лозници запослено је око 2.000 радника и инвестирано је више од 100 милиона евра. Италијанско-српска привредна комора доделила је овој компанији награду за најбољу италијанску компанију у Србији за 2016 годину.

Извор: Н1