Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ ОТКРИО СВЕ: Истина! И вакцинисани се заражавају јер је цепиво против ковида мртво! Ево о чему је реч!

Вакцинисани против коронавируса могу да се заразе зато што су ове вакцине мртве, истиче за Курир епидемиолог проф. др Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине и члан кризног штаба.

– Ово су мртве вакцине и вакцинисана особа може да се зарази, али питање је колико пренеси вирус. Вакцинисана особа ће, као и невакцинисана, пренети вирус ако развије клиничку слику болести. Зато мора да кашље, кија, гласно говори. И управо зато је и вакцинисанима дата препорука да носе маску – каже проф. Петровић и додаје да су вакцинисани ипак у знатно бољој ситуацији јер су количине вируса код невакцинисаних далеко, далеко веће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За почетак и разумевање свега треба знати да се све вакцине деле на живе и на мртве.

– Живе су оне где се вирус или бактерија атенуише, тј. ослабљује. Она се пресађује на култури ћелија из једне у другу генерацију и, кад се иде кроз отпорне културе ћелија, смањује се вируленција, степен штетности самог узрочника, тј. његова способност да доведе до појаве болести. Таква је и БЦГ вакцина, орална полиовакцина коју смо пили као деца. Те вакцине имају способност да штите и од инфекције и од заражавања – објашњава проф. Петровић и наглашава:

– Када дате живу, оралну, полиовакцину (против дечје парализе) детету и 30% њих у неком колективу вакцинишете, они онда могу да преносе вакцинални вирус контактом и имате 100% заштићених.

А вакцине против ковида 19 су, наводи професор, мртве и зато је могуће заражавање иако смо пелцовани.

– Ове вакцине не доводе до стварања секреторног имунитета на нивоу слузнице, као неке живе вакцине. Мртве вакцине дајете у ињекцији у надлактицу или натколеницу и оне доводе само до стварања антитела у крви, али не и на нивоу слузнице. Изузетно је низак ниво антитела на нивоу слузнице, ако се уопште и стварају. И ту вирус може да се закачи и онда сте заражени. А заражавање је управо на нивоу слузнице, док је оболевање када вирус прође даље и развије клиничку слику на неком органу или систему – наводи проф. Петровић.

Сада је питање зашто онда вакцине против короне нису прављене као живе?

– Очигледно да атенуација новог вируса или није успела, или није покушано. Код живих вирусних вакцина изузетно ретко може да се деси реверзија у вирулентни сој, па и да тај вакцинални вирус изазива болест – истиче за Курир проф. др Владимир Петровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс