Србија

Хитно се огласио доктор Удовичић: ОВО САДА НИЈЕ ТАЛАС, ОВО ЈЕ ЦУНАМИ! Сви ћемо се једном заразити или…

Погодио нас је као цунами. Имали смо лето, нисмо га искористили како треба. Уместо да имамо мирнију јесен, ми свакодневно имамо висок број новозаражених, хоспитализованих и преминулих. И, хтели или не, пре или касније, сви ћемо морати да се, или вакцинишемо или да добијемо вирус, па ко буде имао среће, имаће благи облик болести поручује у разговору за медије доц. др Иво Удовичић, командант Војне болнице Карабурма.

– Нажалост, ми смо овде скоро две године. Од 6. априла. Више од 3.200 пацијената је прошло кроз ову болницу, више од 400 кроз Јединицу интензивне неге. Много је умрлих било, младих и старих. Једна ситуација врло тешка, врло депримирујућа, и за нас особље које овде непрекидно радимо. У марту месецу када сте били последњи пут овде, причали смо о овоме, надали се и имали добре показатеље да можемо јесен да дочекамо другачије, пре свега зато што смо имали лек за овај вирус, и он је почео добро да се користи. Имали смо добар број вакцинисаних у почетку, међутим, та вакцинација се, како је дошло лето, смањила, а смањио се и тај епидемијски талас. Лето смо, заиста, дочекали у мирној ситуацији и уместо да га искористимо да се масовно и што брже вакцинишемо јер је тада био мали број вируса у циркулацији, ми смо се по нашем старом добром обичају потпуно опустили, заборавили на епидемију, важнији су нам били одмори, летовања и плаже. Заборавили смо да вирус није нигде отишао, и заборавили смо претњу новог соја, а знали смо то. Нажалост, делта сој нам је дошао са туристима, који су се враћали са других страна света – подесећа доц. др Удовичић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С обзиром на све ово, дошли смо у ситуацију да имамо јак нови, четврти талас у којем смо, а који је почео много пре него што смо очекивали, и што је још горе масовно оболевање.

– Уместо да сада имамо мирну јесен, да смо достигли колективни имунитетет, какав год он био… Имали смо избора. Држава је обезбедила све вакцине, оне су апсолутно ефикасне и безбедне. Оне су једини лек за ову епидемију. Хтели или не хтели, пре или касније, сви ћемо морати да се или вакцинишемо или да добијемо вирус, па ко буде имао среће, имаће благи облик болести. Нажалост, велики број њих ће завршити у болницама у којима се ми сада налазимо – упозорава доц. др Удовичић.

Не-ковид пацијенти препуштени на милост и немилост
Подсећа да је у овом тренутку 70 одсто капацитета Србије у ковид систему, и да је у тим установама висок број заражених, између 6.500 и 7.500 хоспитализованих широм земље. Са друге стране, како каже, пацијенти који нису ковид, већ две године се довијају да би се лечили.

– Не могу да оду у државне болнице код доктора и сестара који су их лечили јер они су сада ангажовани у ковид систему. Дакле, узурпирана су права не-ковид пацијената, узурпирана су права нас здравствених радника, који скоро две године радимо у ковид систему, права да лечимо наше пацијенте – подсећа саговорник.

Колико ће ово да траје, истиче, не знају ни они, лекари, од којих ми најпре очекујемо одговор.

Делта сој је показао да је много заразнији, да много брже циркулише, да је много опаснији и за децу, и за труднице, и за породиље, много опаснији за млађу популацију. Ми смо сведоци овде. Нажалост, имали смо два смртна случаја у последњем таласу младих људи, потпуно здравих. Делта сој је врло опасан. И оно што нама реално прети јесте да и делта сој трпи измене, јер му је омогућено да несметано циркулише међу невакцинисанима. Свака његова еволутивна измена, свака његова промена база у спајку, оно што зовемо шиљак, је појава нових сојева, нових мутација. Најчешће промене се дешавају у том С протеину, у том шиљку, у делу који је одговоран за спајање са нашим антителом. Заиста, постоји реална опаснот да ће те промене бити изражене у неком наредном периоду и да ће вирус бити способан у неком тренутку да избегава наша антитела и онда смо опет на почетку – упозорава доц. др Удовичић и истиче да је ситуација веома тешка:

– Могу да кажем да је овај талас далеко тежи него сви претходни. Имамо много већи број заражених. Ово сада није талас, ово је сад цунами, који нас је запљуснуо од краја августа и траје истим интензитетом и снагом већ два месеца и трајаће сигурно још толико.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс/Srbijadanas.com