Свет

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ЛАВРОВ: У Француској смо потегли и питање Косова! Ево шта се дешава!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је током разговора са француским министрима спољних послова и одбране у формату „2+2“ било речи и о ситуацији на Балкану, а тачније о Босни и Херцеговини и о Косову.

Како је рекао, у последње време Запад покушава да наметне нелегитимна решења, а пре свега када је реч о именовању такозваног новог високог представника, што се и догодило пре неколико месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, такозвани високи представник је именован уз грубо кршење процедура које су наведене у Дејтонском мировном споразуму и које налажу да је неопходна сагласност сва три конститутивна народа, као и уз грубо кршење процедуре које су неопходне да се та одлука одобри унутар Савета безбедности УН.

– Обратили смо пажњу француским колегама да је то веома ризичан пут које су западне земље изабрале будући да он представља претњу за коегзистенцију Срба, Хрвата и Бошњака у оквирима једне државе – нагласио је.

Лавров је рекао да су он и његов колега Сергеј Шојгу такође скренули пажњу француским министрима и на питање Косова где ЕУ, која игра улогу посредника у преговорима Београда и Приштине, није у стању да спроведе одлуке које су се доносиле уз њену подршку, а пре свега је реч о Заједници српских општина (ЗСО).

– То је принципијелно питање које омогућава да Срби у том региону очувају свој национални идентитет. Све похвале што је ЕУ уопште успела да осигура такав договор, међутим, то што Брисел не може Приштину да натера да тај договор и имплементира, само по себи довољно говори – истакао је.

Подсетимо, министри иностраних послова и одбране Русије Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров данас су одржали преговоре у формату „2+2“ са својим француским колегама – министрима иностраних послова и одбране Жан-Ив Ле Дриан и Флоренс Парли.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com