Србија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МИНИСТАР ЛОНЧАР: Лекари већ смењени!

Београд — Министар здравља Златибор Лончар огласио се поводом здравствених савета који се деле на групи на Вајберу, а у којима се помиње лек за животиње ивермектин.

Он је изјавио да ће држава у наредним данима реаговати на савете које поједини здравствени радници деле на тој групи на Вајберу, а у којима се промовише употреба лека ивермектин, који се иначе користи за животиње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лончар је на представљању рада Владе Србије казао да су лекари који су препоручили или преписали лек Ивермектин већ смењени са својих радних места.

„Они који су били на неким руководећим местима, више нису. Сада следи други део. Тај лек није по Закону, то је нерегистрован лек за људску употребу, он се користи у ветерини и не може да се користи и препоручује људима“, нагласио је Лончар на конференцији за медије.

Он је рекао да ће се сматрати да лекари који препоручују употребу тог лека нарушавају здравље и живот грађана Србије, па ће у складу с тим и сносити одговарајуће последице.

Лончар је позвао и медије у Србији да не извештавају о „антиваксерима“ у Србији, јер је то „оно што они и желе“.

„Ако медији не дају простора антиваксерима, видеће се позитиван резултат. Не дајте им да се појаве, јер је њима само то интересантно“, рекао је министар.

Лончар је раније најавио да ће држава у наредним данима урадити свој део посла, јер је велика брука и срамота да лекари препоручују лек који није регистрован, а који се користи у ветерини, поручио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је истакао да је Србија озбиљна држава, те стога ти лекари неће више бити у прилици да такве ствари раде, бар не као званични представници здравственог система.

Према његовим речима, ко год да су ти лекари и шта год да се дешава у њиховом мозгу, то по свим медицинским правилима не сме да се дозволи, према томе држава ће реаговати у наредних пар дана.

„Замислите, ви сте лекар који лечи децу, а препоручујете лек који није регистрован и који се користи у ветерини. Плашим се да је то онда једно озбиљно кривично дело, према томе, ово је озбиљна држава која ће урадити свој део посла“, закључио је тада Лончар.

Подсетимо, управо то је била тема у Јутарњем програму ТВ Прве данас, а у студију се одиграла бурна расправа између лекарке и чланице те групе на Вајберу др Славице Аранђеловић, која промовише употребу ивермектина као превенцију против ковида 19, и директора Дома здравља Палилула Александра Стојановића и кардиолога Небојше Тасића, који су изјавили да би ти лекари морали кривично да одговарају.

Кризни штаб у току недеље

Епидемијска ситуација у Србији није нимало наивна а кризни штаб ће заседати у току недеље, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је, на питање Тањуга да ли се очекују нове мере, рекао да се на седници договарају у односу на бројеве и стање у том тренутку.

„Уверавам грађане да ћемо урадити све да се смањи број људи у болницама и на респиратору. Болнице су нам потребне и за друге пацијенте, особље и лекари су преморени, предуго ово траје. Сигуран сам да ћемо донети мере у интересу свих, пре свега да заштитимо животе грађана и да помогнемо здравственом систему“, поручио је министар.

Када је реч о вакцинацији, Лончар истиче да грађанима који су вакцинисани први и други пут, а прошло је шест месеци од друге дозе, имунитет и заштита није иста као што је била у тих првих шест месеци.

„Ако желите да заштитите и себе и друге, треба да примите и трећу дозу, изоловао се и грип у региону и зато је неопходно да сви приме и вакцину за сезонски грип. Они који уопште нису вакцинисани крајње је време да приме прву дозу“, апеловао је министар.

Додаје да се вирус неће сам од себе повући и наглашава податак да су оболели људи који су прележали корону у претходних шест месеци, и да они сада леже у болницама.

„Једини начин да изађемо из овога је брза вакцинација што већег броја људи. Нажалост, како ствари сада стоје, та вакцинација ће морати да буде на сваких пет–шест месеци, ако желимо да ставимо корону под контролу, други начин не постоји“, објашњава Лончар.

То је начин за цео свет, не само за Србију, каже и додаје да све друге приче не стоје и не треба нико да се нада томе да ће се достићи колективни имунитет заражавањем.

„Имамо озбиљне губитке када имамо велики број оболелих. Је л знате ви породицу где нема неко ко је оболео? Верујем да нема и то је неиздрживо за систем“, закључио је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг