Србија

Хитно се огласио! Вучић: ЧЕКАЈУ НАС ВАЖНИ РАЗГОВОРИ У МОСКВИ! Гас нам је приоритет, а грађане ускоро очекују НОВА ПОВЕЋАЊА!

Председник Србије, Александар Вучић је гостовао у ванредној емисији „Ћирилица“

Председник Вучић је говорио о најважнијим темама које се тичу наше земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић о победи Србије над Португалом

– Желим да им честитам. То нема везе са нама, држава ради и држава улаже у спорт, али да преузимам било какве заслуге, било би илузорно – рекао је председник.

– Желео сам да подржим момке. Ја не мислим да је важно учествовати – важно је победити. Ја сам им рекао оно што је моја животна филозофија – ја сам им рекао момци идите тамо и победите. И победили су. Капа доле мајстору селектору, капа доле играчима, то је велики успех. Држава ради на томе да подстакне да се роде неки нови клини да имамо нове стадионе. Креће изградња националног стадиона, ми тренутно градимо 3 страдиона – истакао је Вучић.

Фудбалери су се изненадили када сам дошао међу њих.

Коментарисао је и информацију да су фудбалери награду од милион евра проследили болесној деци.

– Наше је да улажемо велики новац. Људи треба да знају да када говоримо о томе, спортски резултати не долазе сами, ви морате да имате подршку за те људе. Ми данас градимо велике центре, за одбојкаше и одбојкашице, за борилачке спортове, градимо врсту спортске инфраструктуре које имају неке европске земље. Градимо велику стрељану, очекујемо више медаља из Париза – рекао је председник.

О градњи стадиона, али и болница

Председник је рекао да људи у Ватерполо клуба Партизан јуначки раде да тај клуб извуку из дугова.

– Знате ли шта ће значити стадиони у градовима широм Србије. Национални стадион ће бити на понос и дику нама, од Беча до Атине. Биће прелеп. Ако се окрећете за сваким ко вам добаци несто, ви не можете да напредујете. Ви онда не можете да идете напред – истакао је Вучић.

– За месец и по дана отворићемо велики клинички центра у Новом Саду, отворили смо у Нишу…Радимо и болнице, што да не градимо стадион. То ће бити развојни пројекат за тај део града, Сурчин Ледине, то ће да процвета. Дупло ће скочити цене квадрата. Али улажете и у фудбал и у све друго – истакао је председник.

– Унапред смо имали тезу да ћемо изгубити, и онда се увек знао ко је крив. А ови момци су победили. Захвалност момцима што су проследили новац за децу, то показује какво срце они имају, могли су да потроше тај новац и на кафану, јер су га радом и крвнички зарадили.

О лечењу деце

– Што се тиче тих прича око лечења деце и у осталим земљама је тако. Како се то лече деца у Америци која има најјачу економију? Тако што платиш. Код нас је лечење од короне бесплатно, и нико од нас то није платио, и то људи треба да знају. Хоћу да људи знају колико се држава бори и колико држава улаже. Да знају колико су скупи лекови које су добили, а сви су добили лекове. Следеће године ћемо имати роботе који могу да надгледају.

2012. година број деце на лечењу и којима је одобрена терапија је било укупно 8. Причамо о броју деце којима је Комисија за ретке болесни доделила терапију и лечење. Данас имамо 118 плус 28. То је 1500 посто више. Само да видите колико држава улаже у то.Ове године смо дали милијарду и 950 милиона, у односу на 130 милиона из 2012. године. Трудимо се да помогнемо детету и њихпов живот нам је најважнији на свету. Знамо да никада није доста, али немојте само да нам говорите на најнеморалнији начин како не водимо рачуна о деци. Боримо се за њих. Републички фонд је 2008. до 2012. упутио 420 деце на лечење. Од тада до сада укупно 4450 деце. Просечан број деце годишње које лечимо у иностранствуи је данас 450. Све то плаћа држава, увек ћемо наћи начин да помогнемо, али немојте говорити да наша држава не ради нешто што дриги раде.

Председник је истакао да је нама потребан победнички менталитет.

– Ја се спремам за Москву и надам се најбољем. Морате да се борите за највише ствари и да лествицу подижете високо. Ако идете да победите, онда имате шансу да то урадите – нагласио је председник.

Напади на Пиксија

– Најважније је питање шта ћете оставити иза тебе. Некоректно је што је Пикси човек који је дошао и разумео је да ће да га ударају јер је дошао на отварање фабрике „Тојо Тајерс“. Њега су тог дана нападали јер се борио за ову земљу. Зезали су се са њим, због аплауза, јер они мрзе сваког ко са мном разговара. Дошао сам пре утакмице ако треба да преузмем ризик, нисам их дочекао синоћ на аеродрому да се грлим и љубим и кажем да је то моја победа. То је жалоссно, али људи то све више примећују – рекао је председник.

Састанак са Путином

Председник је најавио састанак са руским лидером Владимиром Путином и рекао да је Србији је потребан победнички менталитет.

– Морате да сањате високе снове и да се борите за то и онда ћете да их испуните. Ја се спремам за Москву – рекао је он.

Вучић о Соловјеву

Вучић је рекао да му је част што га је витезом назвао велики руски новинар Владимир Соловјев.

– Његова реч има велику тежину у Русији и бескрајно му хвала. Он је бескрајно интересантан човек – рекао је Вучић.

Вучић је испричао анегдоту да је рекао Соловјеву да иде у Русију, а да ће се вратити као „пуковник или покојник“. Соловјев је тада рекао Вучићу да ће се вратити као генерал-пуковник.

О важности руског гаса

– Од гаса нам зависи да ли ћемо имати довољно струје. Људи, чак и они који не троше гас, морају да разумеју да је ово питање за целу нашу земљу, јер од тога зависи да ли ће нам доћи инвеститори, колике ће нам плате бити – рекао је председник.

Вучић је објаснио да смо доласком Кинеза у Бор буквално спасили земљу.

Свега имамо, али морамо имати још више. А смејали су ми се када сам куповао злато. Сада су наши рудари пронашли златне жиле у чукару Пек. Ми смо Бор решили на најбољи начин довођењем кинеских партнера и на тај начин буквално спасили земљу. Али ја овим људима из резерви показујем како морате домаћински да се односите. Хлеб мора да има и онај ко је сиромашан. Мора да се реагује зато што имамо резерве. Суштина је у томе да ћу наравно да се борим за најниже цене.

Председник је објаснио да морамо имати резерве гаса.

– Цеца гаса је данас била 960 долара. Појавила се вест о Јужном току, скочила на 1100 долара. Србија набавља за 270 по дугорочном уговору. Замислите да платимо 900 долара, шта смо ми тада урадили. Нама Тексал у Владичином Хану чека гас. Ако увозимо дневно 1,8 милиона кубних метара гаса, који покрију Топлану Нови Сад, ми увозимо по вишим ценама од овога, зато је потребно да имамо што више свога гаса и да су нам већа складишта – истакао је председник.

– Немачке власти су данас направиле додатну компликацију. Људи морају да схвате да је ово јако важно јер све зависи од гаса. Струја је страшно скочила данас на тржишту, тамо је цена пет пута виша неко код нас. Поставља се питање да ли треба да се борим за то да кажем људима немојте да једете хлеб, него куркуму и чију? Не, ми имамо резерве и питао сам све министре зашто нису интервенисали на време. Видео сам данас да нам недостаје нафте, имамо довољно кукуруза, брашна, шећера, лекова и медицинских средстава, решили смо све да напунимо. Не можемо да држимо резерве нафте на 14 дана, а треба да их имамо на три месеца. Морамо да имамо одређене резерве.

Молдавија данас има одличну цену 460. Ми сада имамо 270. Погледајте само колика је то разлика – рекао је Вучић.

– Наша ће инфлација на крају године бити око 3 посто, а немате европске земље без 5. Ми имамо најнижу цену гаса, струје и тиме привлачимо инвеститоре и сви ће да долазе овде. Ми ћемо сада да тражимо од председника Путина да нам одобри десетогодишњу количину. Ми сада трошимо резерве и сада то морамо да решимо, нама треба проширење Банатског Двора. Урсула фон дер Лајен ми је рекла у Глазгову да ће нуклеарна енергија и гас бити прихваћени као чисти извори енергије. Ми смо упоредо са железницама и путевима градили и гасовом – додао је председник цртајућу гасну карту Србије.

– Важно нам је и то што гасоводом идемо до Врања и Ваљева, имамо одвајање према Лозници, иде нам Златибор, Нова Варош, Прибој, Пријепоље са отвореним краком ка Сјеници. То је оно што радимо око гаса. Обећао сам да ће бити осам до 10 путева који су у изградњи – рекао је председник и показао их на мапи.

– У потпуности смо премрежили западни део путевима и ауто путем. Сада радимо у Дунавску магистралу, затим Моравски коридор, ту је и Нови Београд – Сурчин као нешто што такође радимо. Ана се много посветила послу у Овчарско-кабларској клисури. Крећемо за 15, 20 дана у изградњу пута Ниш – Плочник, јако важан за Блаце, Житорађу и Куршумлију. Иде обилазница око Крагујевца за наредих месец два. Имамо пут Лајковац – Ваљево, они ће се Нове Године сви радити – детаљно је објаснио председник мапу путева и ауто-путева у Србији.

Зелена енергија

– Морамо да решимо многе стратешке ствари. Ми данас имамо свој челик, своје злато, имамо литијум. Храна ће бити следећа ствар која ће недостајати у свету. Лако је када немате целину слике испред себе. Лепше је бити здрав него болестан, то сваки човек зна, али какве везе има то са реалношћу. Лепши је Париз од Рековца и ваљда није спорно шта је лепше. Ми морамо да имамо много више обновљивих извора енергије, али се нико не пита колики су то трошкови. Ако дамо приватницима, они могу све то да изнесу из Србије. А шта ћемо ако стане ветар, ако стане хидро. Има оних који су све отели од народа и никада ништа нису урадили, а онда те питају „зашто каснимо са неким пројектима“. И то у времену када ти све радиш и оправљаш и враћај земљу у нормалу. Костолац касни, али боље да га имамо него да га немамо, јер ће нам он донети 7 посто енергије и можемо да је продајемо – истакао је председник.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс