Србија

Хоће ли бити Нове године за невакцинисане? ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР КОН И ОТКРИО СВЕ!

Обавезне ковид пропуснице продужене су са 22 на 20 h. Према најавама епидемиолога др Предрага Кона за Б92.нет, изузетка не би требало да буде ни за празнике.

Невакцинисани су за сада искусили немогућност ноћног провода, а без подврнутог рукава, могли би да остану и без прославе Нове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Кон је истакао да уколико би били усвојени сви захтеви које је медицински део кризног штаба предложио, логичан след околности би био да је присуство на прославама дозвољено само онима са ковид пропусницама.

„Ни у ком случају није паметно у тренутној епидемиолошкој ситуацији , и са овим мерама ићи на славља слична дочеку Нове године. После 20 само са ковид пропусницама може да се организује окупљање у угоститељским објектима. Вероватно ће тако бити и за Нову годину“, наводи епидемиолог.

Истиче, не може се знати превише унапред.

„Уколико би се променила варијанта вируса који циркулише, тако да се преноси олакшано и међу онима који су вакцинисани, поставља се питање колико ће бити већи ризик одржавања прослава У сваком случају треба бити рационалан и смањити ризик што је више могуће, јер са овом болешћу заиста нема шале“, поентирао је Кон о организовању прослава.

Кризни штаб тражи минимум – 24 сата пропуснице

Др Предраг Кон потврдио је да је медицински део кризног штаба врло чврст по питању својих ставова и предложених мера, и увођење ковид пропусница у трајању од 24 сата је „минимум који може да се захтева“.

Изричито је нагласио да би све мере које су на снази требало стриктно да се поштују.

Кон је навео да је идеја да се крене са угоститељским објектима, па да се онда мере прошире на све остало..

За тржне центре и уопштено све продавнице најважнија је употреба заштитних маски уз максималну контролу, док су за већа окупљања и спортске активности потребне ковид пропуснице.

Немогућност контролисања

Епидемиолог је објаснио разлоге због којих је мера важења ковид пропусница коригована са 22 на 20.

„Речено је да морамо да будемо спремни за контролисање спровођења мера и да увођење ковид пропусница 24 сата није тренутно спроводиво у смислу контроле“, закључује Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92