Србија

ИЗБИО СКАНДАЛ! Докторка у ковид амбуланти пацијенту преписала ивермектин – лек за стоку!

Не само да ивермектин, ветеринарски лек против паразита, испод жита узимају антиваксери против короне већ га неки лекари и званично преписују пацијентима оболелим од ковида, са све печатом, што показује и рецепт до кога је дошао Курир!

За овај скандал опасан по живот би, тврде стручњаци, требало и кривично да одговарају јер трују људе, што може да доведе и до неуротоксичности, оштећења јетре, коме, па чак и смрти!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шифра

Једна докторка у ковид амбуланти (име познато редакцији), за коју околина тврди да је антиваксерка, пацијенту који има ковид, што потврђује и шифра болести У07.1 (тестом потврђени ковид), преписала је „ивермектин“! Неколико лекара којима смо показали овај рецепт није умело да протумачи како је тачно и која доза преписана. Ако је, рекли су нам неки, три пута по таблета од једног грама, онда је то огромна количина, која би значила предозирање, можда опасно и по живот!

Иако га Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) није регистровала за хуману употребу, већ за лечење животиња, иако наравно није ни у нашем протоколу лечења пацијената с ковидом 19, антиваксери га, нажалост, користе. И после Вајбер групе с више од 11.000 чланова, где размењују свакакве глупости и савете о употреби „ивермектина“ и свега и свачега против короне, нови шок је званични рецепт лекара за „ивермектин“!

Проф. др Зоран Тодоровић, клинички фармаколог с Медицинског факултета у Београду, објашњава за Курир да је „ивермектин“ врло незгодан лек који је само ин витро, дакле у лабораторијским условима, деловао као антивирусни, па и на SARS-CoV-2.

– Али чак је и произвођач „Мерк“, који би се први радовао да заради на томе, упозорио да није за лечење ковида. Да би деловао и код људи, мора да се даје неки кажу чак и у 30 пута већим количинама него за паразите, што би било веома токсично – каже проф. Тодоровић:

– Лекар у Србији не може да препише „ивермектин“, који треба да се налази само у ветеринарској апотеци. АЛИМС га није одобрио за хуману употребу. Нема га ни у међународним протоколима за лечење ковида, па ни у нашем, који се мање-више усклађује с међународним препорукама. Ако бисте пацијенте лечили „ивермектином“ и изазвали тешка неуролошка оштећења или оштећења јетре, па чак и смрт, могли бисте и кривично да одговарате. Србија је једна од ретких земља која и кривично може да гони лекаре.

Човек који је докторирао на „ивермектину“ је проф. др Саша Траиловић са Катедре за фармакологију и токсикологију Факултета ветеринарске медицине у Београду.

Лекари не могу да преписују „ивермектин“ за лечење вирусне инфекције SARS-CoV-2, то је кривично дело, тај лек није регистрован за људску употребу, нити постоји било где објашњење која би доза била примерена. И сам сам виђао рецепте, бројне колеге ме питају, консултују се са мном… Здравствена инспекција и Лекарска комора морају да реагују, јер овакве ствари могу озбиљно да доведу људе у заблуду.

Опасне дозе

Проф. Траиловић објашњава да су Вилијем Кемпбел и Сатоши Омура добили Нобелову награду за медицину 2015. јер су доказали антипаразитску ефикасност „ивермектина“ и код људи, чиме је решен огроман проблем с микрофиларијама у тропским крајевима Африке и Јужне Америке.

– Али „ивермектин“ нема никакве везе с короном. А да би се уопште и примењивао код људи, то би морале да буду изузетно високе, а уједно и опасне дозе. „Ивермектин“ је неуротоксичан. Ако се предозира, пролази крвно-мождану баријеру, може да дође од благог тремора, односно подрхтавања, па и до озбиљних конвулзија и других неуротоксичних поремећаја који се завршавају комом. Високе дозе могу штетно да утичу и на јетру. А на све то, апсолутно нема ниједног доказа да делује на коронавирус – истиче проф. Траиловић и додаје:

– Цела прича кренула је пре неколико година у истраживањама ин витро, дакле на ћелијским културама, која нису била праћена осталим претклиничким испитивањима, нити адекватним клиничким студијама на људима, где се показало да „ивермектин“ можда може да делује као антималарик. И у почетку ковида многе земље су користиле антималарик хидроксихлорокин, па се на основу те аналогије кренуло и с „ивермектином“. Али сви антималарици су избачени из протокола најразвијенијих земаља.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс