Регион Русија

Изненадио све! Додик открио детаље сусрета са руским лидером: „КАД ОДЕМ КОД ПУТИНА ОН САМО КАЖЕ…“

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је у интервјуу за британски лист Гардијан поручио да неће поклекнути пред претњама западних санкција и пред скорашњи састанак са председником Русије Владимиром Путином рекао да га Путин никада није преварио

Додик (62) је поручио да би га санкције и смањење финансирања од стране ЕУ само приморало да прихвати понуде за инвестиције из Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Чак мислим да ми се то допада”, изјавио је Додик.

Он је најавио да ће се ускоро видети са руским лидером.

“Када одем код Путина, нема захтева. Он само каже, ‘у чему ја могу да помогнем?’. О чему год сам разговарао са њим, никада нисам био преварен. Не знам на чему другом да заснивам поверење, ако не на томе. У разговору са кинеским лидером Си Ђинпингом би он такође рекао “ако постоји нешто у чему могу да помогнем, ту сам“, казао је Додик.

Он је нагласио да његови планови не значе разбијање БиХ, и да и даље верује у Дејтонски мировни споразум, али да га је узурпирао “неизабрани страни фактор” који је преко позиције високог представника у БиХ наметнуо око 140 закона, без демократског мандата.

”Све невоље овде су направила четири неизабрана странца. Високи представници и три судије (именоване од стране Европског суда за људска права), странци, који се налазе у Уставном суду. Они се понашају као координисани злочиначки подухват против уставног уређења“, изјавио је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је поручио да неће поклекнути ни пред наговештајем Немачке о увођењу финансијских санкција против њега, као ни пред критикама Лондона, Вашингтона и Брисела.

“Наравно, нисам равнодушан, али нисам изабран да будем кукавица”, изјавио је он за Гардијан у свом кабинету у Бањалуци.

Планови за враћање надлежности Републике Српске у више области биће на дневном реду седнице парламента РС 10. децембра, а Додик је нагласио решеност да то спроведе у дело након још једног периода преговора у трајању од шест месеци.

Он је поручио да ће предложити смањење садашње националне армије БиХ за половину.

“Ако то не желите, нећемо имати другог избора него да усвојимо, у складу са Уставом БиХ, формирање Војске Републике Српске, или да Републику Српску прогласимо демилитаризованом републиком“, изјавио је Додик за Гардијан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Инфомер.рс/Танјуг