Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДР КОНА! „Питање је дана када ће нови сој стићи код нас, ако већ није међу нама“

Упозорење Др Кона, нови сој (делта плус) је можда већ међу нама?

Делта плус сој, већ месецима присутан у Европи, потврђен је и у Хрватској, па се може очекивати да стигне и у Србију, а епидемиолог Предраг Кон каже да је та подваријанта ковида тек 10-ак одсто заразнија од делта соја, али и да би свакако мутације вируса и његово ширење биле спорије уз већу вакцинисаност.

Кон је за Танјуг рекао да је делта плус подваријанта делта соја, који има око 10-ак одсто већу преносивост, те да то не би требало посебно да се осети у броју заражених.

– Видео сам новинске написе који су потпуно неистинити. Битно је да треба схватити да је вирус ту и да тражи начине да опстане. Уз чињеницу да немамо висок степен вакцинисаности, то значи да ће се он ширити и даље. Да имамо већу вакцинисаност, те промене биле далеко спорије и онда би и ефективност вакцина била већа – рекао је Кон за Танјуг.

Додаје да нема дилеме да је, уколико већ није међу нама, само питање дана када ће се делта плус сој открити и код нас рутинском контролом.

Кон је истакао да за сада није јасно уочена повећана вируленција са појавом нових варијанти – односно повећана способност сојева да изазивају болест.

То је, наглашава, изузетно добро јер би то била озбиљна претња, али упозорава и да се вирус никако не сме потценити.

Кон је навео и да је посебан проблем то што огроман број људи страда због великог броја невакцинисаних, те је још једном апеловао на све да се вакцинишу.

– Невакцинисани су препунили болнице, посебно интензивне неге и због тога, људи који су се вакцинисали и испоштовали све што треба, не могу да се лече од других болести – рекао је Кон.

Бекић: Корона корак, два испред нас

Координатор вакциналног пункта на Београдском сајму др Зоран Бекић упозорава да је корона вирус увек испед нас корак или два и да смо зато сами криви, јер се нисмо у довољној броју имунизовали, а не придржавамо се ни мера и прописа.

– Што вирус буде дуже циркулисао, наравно да ће се изменити и постајаће све опаснији. Сваки идући сој постајаће све гори и зато није важно да ли се он зове делта плус или некако другачије – рекао је Бекић за Тањуг.

Поручио је да је много боље да се угледамо на Португалију, где је 85 одсто вакцинисаних, па се полако враћају нормалном животу.

– Разлика између свих ствари које ми волимо у животу и неких врло ружних је – вакцинација. Боље да се окренемо животу и здравом разуму, а да заборавимо теорије завере, и да не одлажемо нешто што је неопходно учинити – рекао је Бекић.

Он је навео да је до јуче у Србији имунизовано нешто више од 56 одсто пунолетних становника, што је 3,1 милион суграђана, док је 20 одсто добило трећу дозу.

Како каже, само јуче је прву дозу примило 3.800 људи, другу дозу 3.600, а трећу више од 22.500.

– То је скоро 30.000 људи, али из угла колективног имунитета то још није довољно. Нисмо постигли довољан број првих доза да бисмо опуштеније живели – закључио је Бекић.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930