Свет

Језиво упозорење: ВРИ НА БЕЛОРУСКОЈ ГРАНИЦИ, МИГРАНТИ ДОБИЈАЈУ ОРУЖЈЕ, ДОЋИ ЋЕ ДО ВОЈНОГ СУКОБА!

Председник Белорусије Александар Лукашенко наложио је безбедносним снагама земље да контролишу кретање НАТО-а и пољских трупа у близини граница земље. Он је додао да постоје покушаји наоружавања миграната у кампу на граници земље

– Министарство одбране, КГБ, граничне трупе да контролишу кретање трупа НАТО-а и пољских снага. Видите да тамо има 15 хиљада војника, тенкова, оклопних возила, хеликоптера и авиона. Дошли су до наше границе, штавише, на дрзак начин, не упозоравајући никога – истакао је Лукашенко на састанку са министрима, преноси државна агенција БелТА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лукашенко је рекао да оружје, које последњих дана покушавају да пребаце курдским избеглицама на граници са Пољском, углавном долази са територије Донбаса и напоменуо да је у разговору са својим руским колегом Владимиром Путином покренуо тему контроле илегалних испорука.

– Било је покушаја да се тим људима у кампу пребаци оружје, муниција и експлозив. Последња два дана пребацује се оружје. Оружје углавном долази из Донбаса – истакао је белоруски лидер.

Председник је додао да белоруска страна држи „ово питање под контролом заједно са Русима“.

– Стога смо принуђени да контролишемо ситуацију око периметра да им не би достављали оружје. Зато што су тамо Курди. А Курди су ратници. А када их они (Запад) секу, туку и тако даље, људи су очајни. Сваки митраљез и пиштољ су провокација и довешће до војног сукоба – нагласио је председник.

Према његовим речима, у избегличком кампу на белоруско-пољској граници јутрос се налазило 1.790 особа, а још 322 особе је Пољска током ноћи покушала да протера у Белорусију.

Осим тога, Лукашенко је наложио да се мигранти на граници снабдеју дрвима.

Белоруски лидер додао је да Минск не треба да опрости Европској унији ако му европске земље уведу нови пакет санкција.

– Превише су почели да нас плаше петим пакетом. За овај пети пакет, Романе Александровичу (премијер Роман Головченко), добили сте инструкције: не треба ништа да им опраштамо – навео је Лукашенко.

Он је упозорио Европску унију да је спреман да оштро одговори на нове пакете санкција.

– Пољска нас плаши да ће затворити границу. Молим вас, затворите је: мање ће се бегунаца тамо селити – рекао је он.

Коментаришући санкције за транзит природног гаса у Европу, Лукашенко је додао да би Белорусија могла да уведе неке контрамере.

– Ми грејемо Европу, а они нам прете да ће затворити границу? А ако ми затворимо транзит преко Белорусије? Неће ићи преко Украјине: тамо је затворена руска граница. Нема путева преко балтичких земаља. Ако ми затворимо за Пољаке и, на пример, за Немце, шта ће се онда десити? Бранећи свој суверенитет и независност не треба да се заустављамо ни пред чим – нагласио је Лукашенко.

Ујутро 8. новембра неколико хиљада миграната кренуло је ка белоруско-пољској граници. Они су се окупили недалеко од прелаза „Брузги“ на белоруској страни, наводећи да намеравају да преко територије Пољске оду у Немачку.

Мигранти су подигли шаторски камп и повремено покушавају да пробију жичане ограде, али им пољска страна то не дозвољава. Неке групе миграната повремено успевају да продру у Пољску. Према прелиминарним проценама, на граници се налази око две хиљаде људи, укључујући жене и децу. Белоруска страна им доставља хуманитарну помоћ. У међувремену, пољске власти појачале су војно присуство на граници.

Земље ЕУ оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих акција људи беже од рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com