Србија

КОН О ДЕЛТА СОЈУ: Корона ће трајати и током следеће године! Ево шта нас чека!

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је у интервјуу за Курир да делта плус сој још није званично регистрован у Србији, али да је врло вероватно да је међу нама, али није показао свој потенцијал.

Катастрофа у Хрватској и читавој Европи приписује се делта плус соју, иако нема доказа, као и уласку у сезону. Ми не можемо бити изван читавог света. Тренутно у катастрофалној ситуацији ипак имамо очекујући пад. Али немамо времена јер ће нам сасвим извесно стићи и делта плус или се испољити ако је већ овде. Рестриктивне мере се не прихватају, а ја не прихватам да не могу да се уведу јер је важно да се спусти активност вируса. И треба што обимнија вакцинација, као примарна превенција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли то значи да ћемо имати више од 10.000 заражених дневно илити милион за четири месеца, епидемиолог каже да је то тешко предвидети.

– Јако је тешко предвидети, али сасвим сигурно ће вирус циркулисати. Да ли ће то бити милион или нешто мање, не могу да тврдим, јер је већ доста особа било заражено и стекло неки имунитет, а и ипак смо извакцинисали значајан проценат становништва. И због тога само две недеље унапред може да се релативно поуздано процењује. Мислим да ћемо имати неки ефекат ковид пропусница од 20 часова, иако не важе 24 сата, али и због краткотрајног распуста.

Смете ли да прогнозирате када ће крај короне?

– Трајаће и током следеће године, а шта ће бити после тога и када ће да попусти – не знам. Вирус је опстао на планети и тешко да ћемо да се ослободимо. Морамо да се вакцинишемо, ко то не разуме, ставља у опасност читаво народно здравље. Једини начин да се настави имунизација је упорно и непрекидно причати о вакцинацији.

 

Извор: Курир.рс