Свет

Конгрес САД „пријавио“ Вучића Бајдену због корупције, Пинка и Телекома

Седморица конгресмена САД упутили су писмо председнику државе Џозефу Бајдену са захтевом да се та држава активније ангажује у сузбијању корупције у Србији, спречавању гушења слободе медија и организовању слободних и фер избора. У писму се, између осталог, наводи да је председник Србије Александар Вучић продубио корупцију, да је власт омогућила огроман профит телевизији Пинк и да су послови државног Телекома обавијени велом тајни.

У писму конгресмена упућено првом човеку најмоћније силе на свету, наводи да се да су дубоко забринути због политичке и хуманитарне ситуације у Србији.

Конгресмени подсећају да је Бајден током посете Србији, у августу 2016. године, као потпредседник САД, поручио да је у интересу те земље просперитет Србије.

“Стога охрабрујемо вашу администрацију да се са председником Александром Вучићем ангажујете у борби против корупције и да се се сузбију напади на слободне медије. Оба питања су кључна за Србију и за њене тежње да постане део Европске уније”, наводи се.

Конгресмени су позвали Бајдена да размисли о употреби извршне наредбе 14033, која подразумева “Блокирање имовине и забрану уласка у САД за особе које утичу да дестабилизацију ситуације на Западном Балкану“.

“Сматрамо да би то било корисно, јер бисте тиме подстакли транспарентнију и одговорнију владу Србије, која поштује демократију, људска и владавину права”, наглашавају конгресмени.

Амерички политичари подсећају Бајдена да слобода медија не само кључна америчка вредност, садржана у Уставу, већ да је она важна и за спољну политику САД, једнако колико и за супротстављање ауторитарним властима широм света.

Они су подсетили Бајдена да је на крају своје посете Београду изјавио да су “нације јаче кад се чују различити гласови.

“Нажалост, слобода медија је достигла нову најнижу тачку у Србији. Репортери без граница су истакли да је Србија земља у којој су новинари готово свакодневно изложени нападима, који најчешће долазе од владајуће елите и провладиних медија. Такође је јасно да провладини медији развијају и да су у обострано корисном односу са влашћу у Србији. Као један еклатантан пример је РТВ Пинк, највећи приватни емитер у Србији, који је добио најмање 7 милиона евра државних кредита између 2014. и 2016. године. Следеће године, када се председник Вучић кандидовао за председника, РТВ Пинк је његовој кампањи обезбедила знатно више времена, него свим осталим кандидатима заједно. Чак су и послови мреже Телеком у већинском државном власништву обавијени велом тајне”, поручују конгресмени.

Писмо конгресмена раније је објавио и портал Вијести.

Они упозоравају да споразуми и аранжмани између медија и владе у Србији штете демократији, да се ућуткавају критичари и оснажују корумпирани појединци.

“Подстичемо вашу администрацију да сарађује са председником Вучићем и другима како би омогућили свим медијима да напредују и извештавају о вестима на правичан о непристрасан начин”, наводи се.

“Искоренити корупцију коју је Вучић продубио”

Конгресмени апелују на Бајдена да његова администрација настави са захтевима према Србија кад је у питању искорењивање корупције.

“Влада САД је дуго била глобални лидер у подршци напорима за борбу против корупције. Драго нам је што ће борба против корупције бити један од фокуса предстојећег Самита демократије. Наше политике и темељни захтеви довели су до повећања привредног раста и поверења у америчку економију. На несрећу по народ Србије, извештаји су показали да је председник Вучић продубио корупцију у Србији, укључујући и коришћење кризе са коронавирусом коју је користио као изговор за трошење државног новца и набавку респиратора. Председник Вучић је отишао толико далеко да је на Радио-телевизији Србије рекао да је, док је цео свет тражио респираторе, Србија долазила до њих ‘полулегално’.

Они су изразили уверење да би администрација САД морала брзо да предузме мере како би сузбила корупција и даљи напади на слободу медија.

“Србија планира да организује председничке и парламентарне изборе следећег пролећа. Од ваше администрације тражимо да од Србије захтева да одговорно приступи највишим стандардима слободних и фер избора и да се то односи и на период кампање уочи избора и само пребројавање гласова. Током ваше посете Београду 2016. године, говорили сте о будућности Србије и српског народа са много наде. Нажалост, да бисмо дошли до те оптимистичније будућности, верујемо да је неопходна даља дипломатска акција САД и наших европских савезника и партнера у Србији”, између осталог, стоји у писму које су конгресмени упутили председнику Сједињених Америчких Држава.

Писмо су потписали конгресмени: Раџа Кришнаморти, Ричи Торес, Дејвид Сислин, Јан Шаковски, Џејмс Мекгаверн, Џим Коста, Мајк Гигли

Извор: Нова