Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Продужава се јесењи распуст, ево када почиње и колико ће трајати

Према речима министра Бранка Ружића у Србији је короном инфицирано око 5.000 ученика.

На седници Кризног штаба усвојен је предлог Тима за школе којим се предвиђа да основци и средњошколци не иду у школе од понедељка, 8. новембра до петка, 12. новембра, са викендима то је укупно девет дана, саопштило је Министарство просвете.

Како наводи надлежно министарство, тим за школе апелује на примену и других мера ограничавања окупљања и строго поштовање свих других прописаних мера превенције и сузбијања ковид-19 како би одлука о продужењу јесењег распуста дала ефекат на смањење оболевања од ковид-19 у школском узрасту и општој популацији.

Први радни дан за ученике биће понедељак, 15. новембар 2021. године, саопштило је министарство.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је раније да је ресорно министарство спремно да, у оквиру општих мера у борби против пандемије, продужи јесењи мини распуст на девет дана.

– Ми увек слушамо став струке и епидемиолози код нас куцају на отворенеа врата – рекао је Ружић.

Првобитно је, према календару школске године, требало да се празнују 11. и 12. новембар, али је одлучено да због епидемиолошке ситуације, цела та недеља буде нерадна.

Вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић раније је изјавила да би дужи јесењи распуст заиста могао да помогне и заузда ширење вируса.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је раније да деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али да ће та недеља бити спојена и да ће деца бити на распусту укупно девет дана.

Деца се раније распуштају због епидемиолошке ситуације, а према речима министра Бранка Ружића у Србији је короном инфицирано око 5.000 ученика.

Кон: Распуст 9 дана и ковид пропуснице 24 сата

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у уторак да је једино решење епидемиолошке ситуације синергично спровођење распуста који би са два викенда трајао девет дана и увођење 24-часовних ковид пропусница “да се не би окупљала та иста младеж по кафићима и ресторанима”.

– Циљ је смањење контаката и да нема преливања у школе и враћања вируса назад у породице. Са друге стране то је једна могућност. Ми тражимо и више од тога, да 10 дана скраћење радног времена буде до 17 сати, па онда да се крене на ковид пропуснице, зато што би се онда видно спустила крива и добио би се један предах који је, с једне стране, јако битан за здравствени систем, а са друге стране тада треба пуним капацитетом да се спроводи вакцинација – рекао је Кон.

Он је након састанка са начелницима Школских управа рекао да ће бити још разговора о противепидемиолошким мерама.

– Сматрамо да је хитно неопходно да мере буду ригорозније. Немамо времена да се враћамо. Ове мере о којима сада причамо послате су у првој половини априла. Коначна одлука је на Влади Србије – напоменуо је Кон раније.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com