Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Продужава се јесењи распуст, ево када почиње и колико ће трајати

Према речима министра Бранка Ружића у Србији је короном инфицирано око 5.000 ученика.

На седници Кризног штаба усвојен је предлог Тима за школе којим се предвиђа да основци и средњошколци не иду у школе од понедељка, 8. новембра до петка, 12. новембра, са викендима то је укупно девет дана, саопштило је Министарство просвете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводи надлежно министарство, тим за школе апелује на примену и других мера ограничавања окупљања и строго поштовање свих других прописаних мера превенције и сузбијања ковид-19 како би одлука о продужењу јесењег распуста дала ефекат на смањење оболевања од ковид-19 у школском узрасту и општој популацији.

Први радни дан за ученике биће понедељак, 15. новембар 2021. године, саопштило је министарство.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је раније да је ресорно министарство спремно да, у оквиру општих мера у борби против пандемије, продужи јесењи мини распуст на девет дана.

– Ми увек слушамо став струке и епидемиолози код нас куцају на отворенеа врата – рекао је Ружић.

Првобитно је, према календару школске године, требало да се празнују 11. и 12. новембар, али је одлучено да због епидемиолошке ситуације, цела та недеља буде нерадна.

Вирусолог и чланица Кризног штаба Тања Јовановић раније је изјавила да би дужи јесењи распуст заиста могао да помогне и заузда ширење вируса.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је раније да деца треба да имају распуст три дана, плус викенд, али да ће та недеља бити спојена и да ће деца бити на распусту укупно девет дана.

Деца се раније распуштају због епидемиолошке ситуације, а према речима министра Бранка Ружића у Србији је короном инфицирано око 5.000 ученика.

Кон: Распуст 9 дана и ковид пропуснице 24 сата

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у уторак да је једино решење епидемиолошке ситуације синергично спровођење распуста који би са два викенда трајао девет дана и увођење 24-часовних ковид пропусница „да се не би окупљала та иста младеж по кафићима и ресторанима“.

– Циљ је смањење контаката и да нема преливања у школе и враћања вируса назад у породице. Са друге стране то је једна могућност. Ми тражимо и више од тога, да 10 дана скраћење радног времена буде до 17 сати, па онда да се крене на ковид пропуснице, зато што би се онда видно спустила крива и добио би се један предах који је, с једне стране, јако битан за здравствени систем, а са друге стране тада треба пуним капацитетом да се спроводи вакцинација – рекао је Кон.

Он је након састанка са начелницима Школских управа рекао да ће бити још разговора о противепидемиолошким мерама.

– Сматрамо да је хитно неопходно да мере буду ригорозније. Немамо времена да се враћамо. Ове мере о којима сада причамо послате су у првој половини априла. Коначна одлука је на Влади Србије – напоменуо је Кон раније.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com