Србија

КРИЗНИ ШТАБ ДОНЕО ОДЛУКУ: Усвојене две нове мере

На седници Кризног штаба усвојене су две нове мере. Прва је, како је и планирано, јесењи распуст који је продужен за три дана, па ђаци неће ићи у школу од 6. до 14 новембра, заједно са викендима. Друга мера, која је јуче усвојена, јесте да се ковид пропуснице уводе од 20 сати, уместо од 22 сата, какав је случај био до сада, што ће важити осим за угоститељске објекте, али и за коцкарнице, кладионице и слот клубове.

Друго, важно за угоститеље је да ће моћи да раде без ограничења, а ковид пропуснице ће важити од 20 сати до момента затварања локала. Мера која већ постоји, а која ће наставити активно да се примењује јесу појачане контроле и инспекције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ове мере ће дати већи ефекат него оне које су биле на снази раније и што се тиче заражавања и што се тиче мотивације људи, да се више вакцинишу, нарочито се то односи на младе – каже у разговору за „Блиц“ проф. др Радмило Јанковић.

Он сматра да је циклус заражавања интензиван у школама, и то што ће деца бити ван наставе у континуитету 10 дана је свакако значајно, јер ће на тај начин заштитити и старије суграђане који се углавном заражавају од деце.

– Тешко је проценити када ће број пасти испод 3.000, јер свакако и са тим бројем ситуација није под контролом. Ми бисмо делимично могли да будемо задовољни када би број пао испод 1.000, а идеално би било испод 500, јер онда би и болнице биле растерећеније и имали бисмо мирнију ситуацију – сматра професор Јанковић.

Када се болнице растерете, а самим тим и лекари буду слободнији, имаће више времена за кампању вакцинације која је неопходна.

– Треба отворено разговарати са људима о свим стварима које их брину, а такво мишљење су им наметнули појединци својим неодговорним понашањем. Добра ствар је што сада имамо ефикасније мере, да се вакцинација мало померила са мртве тачке и да је читава друштвена јавност упозната са деловањем појединаца. Медији су се показали одговорно и указали на неприхватљиво понашање појединаца, који су формирали некакве неформалне групе. Сада имамо синхорнизовану акцију и здравствених установа које су осудиле такве појединце, што ће створити једну повољнију климу поверења у здравствени систем – додаје професор Јанковић.

Тиодоровић: Распуст може да помогне

Проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, изјавио је да продужени распуст може да помогне у обуздавању епидемије, али да нас чекају још две опасности. Он је казао и да подаци који ће данас бити објављени биће забрињавајући.

– На следећој седници процењиваћемо и појаву сезонског грипа, а знате да када је грип у питању, да су деца та која га лакше разносе. Ово што ћу рећи биће депримирајуће, а знате да сам ја увек био оптимиста. У јуну сам говорио да постоје два сценарија. Један је да морају да се строго поштују мере и да иде кажњавање. Тај сценарио је пропао, а остао овај други, масовно разбољевање – рекао је професор Тиодоровић за ТВ Прва.

Према његовим речима, по том сценарију ће се заражавати и вакцинисане особе само што ће вирус поднети лакше.

– Све ће трајати док се очигледно сви не заразе, а вирус ће на жалост, по том сценарију, однети многе жртве. Опет имамо два избора, или ћемо се уозбиљити и покушати да смиримо ситиацију и доведемо је у контролисану или неће бити добро – рекао је он.

Да ће мере дати неког ефекта сматра и епидемиолог др Радмило Петровић који је у разговору за „Блиц“ рекао, да се нада да ћемо до краја године, макар преполовити број заражених.

Извор: Блиц