Србија

КРИЗНИ ШТАБ ЗАСЕДА СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ: На столу је пооштравање мера

Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона биће одржана наредне недеље. На столу је неколико тема о којима ће се разговарати – продужење зимског распуста, ковид пропуснице да важе 24 сата, али и да се прошире на друге објекте: теретане, салоне за улепшавање. Лекари ће тражити и да се забране концерти на трговима за Нову годину.

Финалне консултације медицинског дела Кризног штаба са премијерком Аном Брнабић биће током викенда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У последњих неколико дана смањује се број новозарађених вирусом корона. Надлежни тврде да је продужење јесењег распуста, али и увођење ковид пропусница после 20 сати у угоститељске објекте дало резултате. Ситуација јесте боља али напомињу да не сме бити опуштање, већ се мора кренути у јачу кампању за вакцинацију, пише Еуронеwс.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. Бранислав Тиодоровић рекао је за Еуронеwс Србија да посебно брину предстојећи божићни и новогодишњи празници, те да ће медицински део Кризног штаба тражити да се продужи зимски распуст.

– Једна од опција је да зимски распуст почне за све (Војводина и остатак Србије) 15. децембра, а друга је да распуст буде пред католички Божић 23. децембра. Традиционално, грађани Србије који раде у Западној Европи долазе пред католички Божић на одмор. Зато је важно да распустом обухватимо све празнике – рекао је раније за Еуронеwс Србија др Тиодоровић.

Осим тога лекари ће тражити и да се забране новогодишњи концерти на трговима, јер то представља епидемиолошки ризик. Напомињу да је тешко контролисати ковид пропуснице за концерте на отвореном. Иначе, медицински део Кризног штаба већ дуже траже ограничење окупљања и да се дозвољени број људи на једном месту смањи са 500 на пет.

Ковид пропуснице 24 сата, проширење и на друге објекте?

Увођење ковид пропусница у угоститељске објекте после 20 сати дало је жељене резултате – повећана је вакцинација, посебно међу младима. Међутим, то је још увек недовољно да се достигне колективни имунитет.

Пре увођења ковид пропусница у старосној групи од 18 до 30 година у просеку је вакцинисано око 600 младих дневно. Када су уведене у угоститељске објекте после 22 сата повећан је број вакцинација на 1.500 дневно, а са новим продужетком важења ковид пропусница после 20 сати дневно се вакцинише око 2.000 грађана.

Медицински део Кризног штаба од летос тражи да се уведу ковид пропуснице 24 сата, а да то осим угоститељских објеката и кладионица буду и теретане, салони лепоте, позоришта, биоскопи, концерти, утакмице….

– О томе се размишља. Ковид пропуснице у основној замисли нису биле намењене само угоститељским објектима, него и шире на свим местима на којима може доћи до заражавања. Важна ствар је што ми још увек немамо ковид пропуснице које важе 24 сата. То је први и основни захтев, а заједно са тим би ишло и све ово остало – рекао је епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон за Блиц.

И премијерка Ана Брнабић каже да је увођење ковид пропусница и у другим објектима, опција „која је увек на столу“, али да је важно обезбедити спровођење контроле поштовања тих мера.

Она је, на панелу „Имунизација младих“ одржаном на Факултету политичких наука, рекла да није за увођење „маркетиншких мера“, које касније не могу да се спроведу и контролишу.

– Постоји могућност да ћемо даље ширити обим пропусница, али тако да то можемо да спроведемо, да се санкционишу они који крше ту меру. То је разлог зашто идемо постепено – појаснила је премијерка.

Поновила је да медицински део Кризног штаба и даље заговара да се ковид пропуснице уведу 24 сата у свим затвореним просторима, осим у продавницама, али да је важно како спровести контролу поштовања те мере.

Празници највећи ризик

Епидемиолог Радмило Петровић каже да предстојећи празници и долазак на одмор држављана Србије који раде у иностранству, представљају ризик за ширење вируса.

Он је за Еуронеwс Србија навео да ковид пропуснице треба увести у све затворене, али и полуотворене просторе – биоскопе, позоришта, концерте, стадионе, спортске хале.

Сматра да су концерти заказани на трговима за Нову годину велики ризик и да их треба забранити, а на чланове Кризног штаба апелује да не забораве ски центре.

– Мора се водити рачуна и о ски центрима. Док скијају, шетају, санкају се, гости на планинама не угрожавају никога. Проблем су угоститељски објекти у ски центрима. То су места где се шири вирус – навео је он.

Сматра да посебно треба обратити пажњу на период пред католички Божић када „гастарбајтери“ долазе у Србију на одмор и то углавном из земаља у којима сада букти епидемија.

– Ако нам до сад није стигао делта плус сој вируса корона, стићиће тада. Овај тренутни пад новозарађенито је само привремен и бојим се да ће у децембру поново да крене повећање броја заражених – навео је он.

Које су мере тренутно на снази

На снази су тренутно противепидемијске мере које се односе на обавезно ношење маски у свим затвореним просторима, затим одржавање дистанце, као и дозвољена окупљања до 500 људи.

Ковид пропуснице у угоститељским објектима – кафанама, ресторанама, кафићима уведене су 23. октобра. Угоститељи, али и гости, имали су два дана да се прилагоде те је од 25. октобра почела и наплата казни за непоштовање мере. Казне су од 5.000 до 300.000 динара.

Почетком новембра Кризни штаб је одлучио да се пропуснице уведу од 20 сати, а да осим угоститељских објеката буду обавезне и за коцкарнице, кладионице.

Извор:  euronews