Србија

Медији преносе: НАБАВКА МОЋНОГ РУСКОГ ПВО СИСТЕМА ПОНОВО НА СТОЛУ: Путин нам нуди С-400

Приче о могућности да Србија од Русије набави моћни ракетни систем С-400 поново су подгрејане. Машту је заголицала изјава Александра Михејева, првог човека руске војне компаније „Рособоронекспорт“, који је открио да Москва преговара са седам партнера о могућој продаји ПВО система С-400 тријумф.

Трагом његових речи, Српском телеграфу је из дипломатских извора потврђено да се у круговима блиским Кремљу, односно председнику Владимиру Путину, помиње да Руси виде нашу земљу као потенцијалног кандидата за набавку С-400. О томе да је Михејев, између осталих држава, мислио и на Србију, спекулишу и поједини руски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЗА ОДВРАЋАЊЕ

– Главна препрека за мање земље које би желеле С-400 свакако је цена овог ПВО система. Турска је, на пример, платила Москви 2,5 милијарди евра. Ипак, како се може чути, цена за традиционалне партнере, а Београд то свакако јесте, знатно је мања од тржишне. За то је одлучујућа реч Владимира Путина – објашњава један од наших саговорника, дипломата добро упућен у све актуелности у Москви.

Да би Србија и те како желела систем С-400, поручио је недавно и председник Александар Вучић, уз констатацију да нам је то због високе цене засад немогућа мисија. Случајно или не, изјава Михејева уследила је неколико дана касније.

Према речима бившег официра КОС Љубана Карана, значај ових система је немерљив за једну војску. Он је сигуран да Руси с нама преговарају о продаји.

Верујем да Србија јесте један од тих седам партнера које Руси помињу. И баш бих волео да је тако. Нама у овом тренутку ништа није толико важно колико да имамо један ПВО систем великог и средњег домета какав је С-400. Можемо да се одбранимо од напада сваке суседне државе, међутим, проблем су велике силе и њихове амбиције да нас покоре. Државе НАТО су навикле да ратују с нултим губицима, да им ниједан авион не буде оборен. У случају да купимо С-400, били бисмо мирни с те стране – каже Каран и додаје:

– Ми тај систем, наравно, не бисмо узели да бисмо га употребили, већ као фактор одвраћања.

КО НЕ БИ ХТЕО

О намерама Србије да купи моћни систем у више наврата је говорио и бивши амбасадор Србије у Москви и војни познавалац Мирослав Лазански, који је преминуо ове године. Београд би, како је говорио, радо купио С-400, али је питање средстава јер тај систем није јефтин.

Која још држава не би желела да има савршени ПВО систем попут С-400 – причао је Лазански.

Русија и Србија имају дугогодишњу успешну војну сарадњу. У јануару 2020. две државе су закључиле уговор о набавци једне батерије система за ПВО „Панцир С1“. Једну батерију чини шест система. Наводило се раније да ће држава преговарати с Белорусијом о набавци система С-300, али је на крају склопљен уговор о куповини ракетног система противваздушне одбране ФК-3 кинеске производње.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке