Србија

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО ПРОГНОЗУ: Уз пљускове и олујне ударе ветра стиже и песак из Сахаре! Ево када ће пасти снег!

Наредних дана променљиво, кишовито, али и веома топло, за викенд и више од 15 степени. У понедељак јаче захлађење и прве пахуље на југу и западу Србије, али без значајнијих снежних падавина, тако да ћемо на прави зимски сценраио и даље чекати, објавио је метеоролог Ђорђе Ђурић.

Он је навео да је освануло ведро и хладно јутро, а да у многим пределима има и магле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На северу и западу Србије је најведрије, па је у тим пределима и најхладније, уз минималне температуре од -2 до 2, у Београду је 4 степена. На југу и истоку Србије је због облачног времена и мањег израчивање ваздуха и топлије, уз температуре од 5 до 8 степени. Пред нама је сунчан дан, понегде уз умерену облачност. Због израженог градијента ваздушног притиска очекује се даље јачање југоисточног ветра, а у кошавском подручју очекују се и олујни удари југоисточног ветра. Максимална температура биће од 10 до 14, у Београду до 13 степени. У Тимочкој и Неготинској Крајини облачно и хладније“, навео је Ђурић на Фејсбуку.

Стижу пљускови

„У ноћи између четвртка и петка циклон са централног Медитерана и из Ђеновског залива донеће снажан облачни систем области Јадрана и западу Балкана уз обилне пљускове са грмљавином. Овај циклон потом ће условити да се облачни систем са Јадранског мора у петак премешта и преко Србије, па се у свим пределима очекује киша, понегде и пљускови. Дуваће јак, на ударе и олујни југоисточни ветар, крајем дана и увече у слабљењу. Максимална температура биће од 7 до 11 степени, у Београду 10. У Тимочкој и Неготинској Крајини биће тмурно и хладније, температура око 5 степени“, најавио је метеоролог.

За викенд променљиво

„Србија ће током викенда бити под утицајем циклона, чији ће се центри налазити над централним Медитераном, западном и централном Европом, па ће бити веома променљиво време. Очекује се смена сунчаних и облачних интервала, у суботу ујутро и киша. У наставку викенда понегде ће бити и пљускова са грмљавином. И даље ће дувати појачан југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, повремено и са олујним ударима. Како ће се наше подручје налазити у предњем делу циклона, очекују се снажна јужна струјања, уз прилив веома топле ваздушне масе. Максимална температура за викенд биће од 10 до 16, а због фенског ефекта јужног ветра локално и до 18 степени. И даље ће хладније бити у Тимочкој и Неготинској Крајини“, најавио је Ђурић и додао:

„Како ће се наше подручје до краја ове седмице налазити у систему снажног јужног струјања, са севера Африке стићи ће и песак из Сахаре, па се у пределима са кишом очекују и честице пустињског песка, што је потпуно природна појава током актуелне синоптичке ситуације.“

Ново наоблачење

„У недељу крајем дана очекује се ново јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз додатно појачање југоисточног ветра. Како ће се у ноћи између недеље и понедељка циклон близином свог центра премештати са Јадрана преко нашег подручја и Панонскен низије даље ка централној и источној Европи, очекује се и продор осетно хладније ваздушне масе са севера Европе.

Дакле, у понедељак ће циклон из централне Европе наставити пут даље ка истоку, а хладни фронт у склопу њега донеће Србији са севера преко Панонске низије продор веома хладне ваздушне масе. У понедељак кишовито и осетно хладније, у брдско-планинским пределима са снегом, уз формирање снежног покривача. Почеће да дува умерен до јак северозападни ветар. Током дана на северу Србије престанак падавина, нарочито у Војводини, а понегде у нижим пределима западне и југозападне Србије киша би прешла у суснежицу и влажан снег. Максимална температура од 4 на западу и северозападу до 8 степени, на истоку и југоистоку Србије, у Београду до 5 степени“, најавио је метеоролог.

На планинама слаб снег

„У уторак веома хладно и суво, само током јутра на југу и југоистоку Србије и на планинама са слабим снегом. Дуваће умерен до јак северозападни ветар. Максимална температура од 4 до 8 степени, у Београду до 6. У среду отопљење, уз скретање ветра на појачан југозападни, па се у четвртак очекује топлије, али и кишовито, након чега би око 2. децембра уследили још једно мање захлађење, након чега би време било углавном суво, прохладно и у складу са календаром.

И док се наредних дана у северним и централним пределима Европе очекују прави зимски услови са суснежицом и снегом, југоисток Европе и наше подручје биће под утицајем веома топле ваздушне масе, па ће уз веома променљиво време бити и за 5 до 7 степени топлије од просека за крај новембра. Већ у недељу после подне са севера креће продор осетно хладније ваздушне масе, па се почетком следеће седмице очекује хладније за неколико степени од просека, а прве пахуље могле би да падну и у нижим пределима на југу и на западу Србије, док у многим пределима и поред јачег захлађењам снег не би пао, јер би киша у међувремену престала. Дакле и поред захлађења које нас очекује на самом крају новембра, на ону праву зиму и обилнији снег ћемо и даље чекати и такав сценарио не очекује се ни наредних петнаестак дана“, закључио је Ђурић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс