Србија

Метеоролог открио све: ОЧЕКУЈЕ НАС ОШТРА ЗИМА! Стижу температуре на које НИСМО НАВИКЛИ

Очекује се више снега, поготово у њеном првом делу, у децембру и јануару, са 17-20 под снежним покривачем, најављује метеоролог Чубрило.

Марко Чубрило, најпознатији српски метеоролог аматер објаснио је шта се заправо крије иза најава да нас очекује зима „много другачија“ и оштрија у односу на претходне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зима пред нама биће битно другачија у односу на протеклу зиму, али то не значи да ће бити екстремно хладна или екстремно снежна – истиче Чубрило.

– Очекује се више снега, поготово у њеном првом делу, у децембру и јануару, са 17-20 под снежним покривачем, што је негде око средње вредности за нашу зиму. Е сад, то је знатно више у односу на претходне три, четири зиме, које су биле сиромашне снегом, релативно суве, чак релативно топле у свом већем делу. Тако да ће ова зима бити нешто што је уобичајено за наше просторе, с тим што ће пролеће вероватно доћи раније у односу на прошле године, јер ћемо март коначно имати какав треба да буде. Дакле, март као пролећни месец, а не да нам снег падне крајем марта као пшто је био обичај претходних неколико зима – најављује Чубрило, који је недавно навео и кад можемо да очекујемо први снег.

Према сезонској прогнози РХМЗ, средња температура ваздуха у децембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека – минимална око 1 степен, максималмна око 6,7 степени, а месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку вишим за око 4 мм у односу на вишегодишњи просек. Али шта то заправо значи?

– Када говоримо о просеку, просек може много тога да покаже, али и много тога да сакрије. Ево сад гледамо за новембар, у великом делу наше државе већ је у року од два-три дана пала више него стопроцентна месечна сума талога. Тако да ће просек показати да је новембар имао негде око средње количине падавина, а реално гледано ми смо имали огромну количину кише у кратком временском периоду. Тако да време има своје моменте екстремних промена, да ли су то врло топли или врло хладни периоди, али у готово свим ситуацијама, у неком годишњем просеку не излазимо из тих средњих вредности – појашњава Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Нова.рс/Srbijadanas.com