Србија

Министар одбране тврди: „ЈА, КАО ВОЈНО ЛИЦЕ, СМАТРАМ ДА ЈЕ ОВО ПРИПРЕМА ЗА РАТ!“

Повећавање снага НАТО-а на границама Белорусије и јачање војне компоненте Пољске може се сматрати као комплекс мера за припрему рата, изјавио је министар одбране Белорусије Виктор Хрењин

„За нас је ово алармантно и забрињавајуће да се тако нешто догађа. Ја, као војно лице, сматрам да је то припрема за рат“, рекао је министар у интервјуу „Ал Џазири“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је изјавио и да не схвата разлоге таквих акција.

„Због чега? Ми некога угрожавамо? Не. Мада Запад говори о руској претњи. Да, све је то неправда, Русија не планира никоме да прети, као и ми који смо део Савезне државе. Русија је наш стратешки савезник. То су измишљотине како би се пред јавности оправдала милитаризација“, подвукао је Хрењин. Он је додао и да је тренутно јако тешко давати било какве прогнозе како ће се развијати догађаји и рекао да га тренутна ситуација подсећа на догађаје пред Други светски рат.

„Бојим се да се исто дешава и сада. Да ли се налазимо на неком стадијуму одређене припреме за узаверли моменат“, додао је он.

Пољска вештачки ствара мигрантску кризу, јер жели да заради политичке поене или тежи финансијским циљевима, изјавио је министар.

„Сматрам да је то вештачка криза. Ситуација је напумпана, посебно што се тиче Пољске – желе на томе да зараде неке политичке дивиденде. Можда, да реше нека финансијска питања“, истакао је министар.

Хрењин је подвукао да мигрантска криза Белорусији никако не одговара, ни у економском, ни у политичком, ни у војном плану. Он је уједно и оповргао изјаву Пољске да су белоруски војници умешани у мигрантску кризу.

„Што се тога тиче, не допадају нам се дејства Министарства одбране Пољске које нас, војску неосновано окривљује за учешће у кризи, као да ми њоме управљамо“, рекао је Хрењин.

Током прошле недеље поред границе Белорусије и Пољске је формиран камп за мигранте у коме је било више од 2.000 људи. Мигранти су 16. новембра покушали да пробију границу и уђу у Пољску.

Подсетимо, односи Вашингтона, ЕУ и Минска ескалирали су након председничких избора у Белорусији у августу 2020.године. Према подацима Централне изборне комисије Белорусије, Александар Лукашенко је победио са 80,1 одсто гласова. Опозициони кандидат Светлана Тихановска освојила је 10,1 одсто гласова. Власт у Белорусији је изјављивала да су протести у земљи координисани у иностранству.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је кривио Запад да се меша у ситуацију у Белорусији и навео да немире ствара САД и Европа. Европска унија, Велика Британија, САД и Канада су уводиле санкције против белоруских званичника и компанија, окривљујући Минск за кршење избора и људских права.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com