Србија

МИНИСТАР САОПШТИО: 5,7 милиона пунолетних грађана Србије добиће ову врсту помоћи

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас на рачуне 1.757.000 пријављених грађана бити уплаћено по 30 евра, у оквиру трећег пакета економске помоћи, чиме ће укупно 5,7 милиона пунолетних грађана Србије добити ову врсту помоћи

Мали је подсетио да поред те помоћи, грађани могу очеквати и уплату од 20 евра у децембру, за коју пријављени за помоћ „30+30 евра“ не морају поново да се пријављују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гостујући на ТВ Хепи, министар је додао да ће пријаве бити отворене само за оне који се нису пријавили у мају, као и за оне који су у међувремену испунили услове за накнадну пријаву.

Мали је истакао да је економија егзактна наука, али да су веома важни и оптимизам и расположење људи, који су, како каже, прошле и ове године видели колико је наша држава стабилна и јака и да могу да се на њу ослоне.

– Директна помоћ грађанима буди оптимизам, што значи да нема пада расположења, подстиче се потрошња, а доприноси и перформансама на послу. Не слажем се да је то погрешна одлука, јер тај новац који је подељен и привреди и грађанима улази у потрошњу, људи су боље расположени и виде пажњу, а с друге стране показујемо колико смо јаки и стабилни, да имамо новца и то је успех свих грађана – навео је Мали.

Подсетио је да је за три пакета помоћи држава укупно издвојила осам милијарди евра, што је, додао је, скоро 18 одсто нашег БДП-а.

Он је истакао да ће данас саопштити детаље о пројекту изградње метроа у Београду, а претходно ће имати састанак радне групе и биће потписан уговор са кинеском компанијом „Поwер Цхина“.

– Крећемо у изградњу на Макишком пољу, а ја ћу тачно по датумима дефинисати фазе. До краја 2028. имаћемо прву линију метроа у функцији, а 2030. године и другу линију. Спреман сам да одговорим на свако питање теоретичара завере. Суштина је да грађани Београда и Србије деценијама чекају да се метро изгради, и за ово су урађене озбиљне анализе и студије – навео је Мали.

Мали је подсетио да ће данас на седници Владе Србије бити Нацрт Закона о буџету за 2022. годину, који чине два стуба – подизање животног стандарда и већа капитална улагања.

Плате у јавном сектору ће у просеку бити веће за 7,3 одсто, додао је он.

– За већину запослених повећање зараде ће бити седам одсто, а за запослене у војсци, здравству и социјали осам одсто. Пензије ће бити увећане за 5,5 одсто, а буџетом је предвиђена и помоћ од 20.000 динара за најстарије, што када се споји у просеку даје повећање од 11,2 одсто – рекао је Мали.

Подсетио је да је још у септембру донета одлука и да минимална зарада буде већа од 1. јануара за 9,4 одсто, што значи да ће износити 35.012 динара.

Објаснио је да раст плата и пензија треба да подстакне и пораст потрошње, а да је у буџету за наредну годину предвиђено и 486 милијарди динара за капиталне инвестиције, што чини 7,3 одсто БДП-а.

– То води високим стопама раста. Обезбеђујемо новац за ауто-путеве и брзе саобраћајнице и тренутно их градимо седам, а предвиђен је и новац за изградњу школа, болница, за екологију. Имамо новац и за метро. Инвестиције новцем из буџета запошљавају домаћу грађевинску индустрију, а она запошљава и остале индустрије и то је оно што гура наш БДП напред – навео је Мали.

Министар финансија се осврнуо и на критике поводом инфлације и поновио да је ове године она у просеку три одсто.

Додао је да су неке цене веће, неке нису, али да је три одсто просек инфлације за ову годину.

– И Међународни монетарни фонд и Светска банка и Европска централна банка очекују да ће се ситуација стабилизовати, да је реч о краткорочном поремећају – навео је Мали и нагласио да Србија неће штампати новац, јер не жели да поново улази у вртлог из 90-их, јер се бави одговорном економском политиком.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс