Православље

НАБАВИО ЈЕ ИКОНУ МАЈКЕ БОЖИЈЕ: Ноћима НИЈЕ МОГАО да заспи поред ње, тек кад ју је ВРАТИО власницима, десило се

Чудотворна икона посвећена Мајци Божијој на смрт је препала једног колекционара из Београда. Тек када ју је вратио власницима, цркви Пресвета Богородица у Битољу, на западу Македоније, почео је мирно да спава.

Митрополит преспанско-пелагонијски и администратор аустралијски и новозеландски Македонска православне цркве, владика Петар, на конференцији за новинаре је рекао да се заиста ради о чудотворној икони, јер ју је само чудо вратило из Београда.

Икона посвећена Мајци Божијој из 1748. године, која се према мотивима назива “Достојно ест“, први пут је била насликана у светогорским манастирима.

Таква икона је пре неколико деценија била украдена из цркве у Битољу, након чега је разним шверцерским путевима и криминалним каналима завршила код једног колекционера икона у Београду.

Од како ју је набавио, он више није имао миран сан. Икона Мајке Божије му се често јављала у сну молећи га да је врати тамо одакле је украдена.

Kолекционер више није могао да издржи те ноћне море и кошмаре, па је ступио у контакт са владиком Петром и понудио му да врати икону, али под једним условом – да не буде пријављен полицији.

– Обећао сам му, и по цену свог живота да га нећу пријавити у полицију само да врати икону, и икона је била враћена. И друга чуда су се касније догађала, а и сада се дешавају, али о њима нећемо сада говорити, можда неких наредних година, рекао је владика Петар.

Након рестаурације, она је сада, уочи великог хришћанског празника Ускрса, изложена у црквеном храму Пресвета Богородица у Битољу, а о чудима ће, рекао је владика Петар, још дуго сведочити.

Чудотоворна икона је враћена у цркву у Битољу.

 

 

Извор: Telegraf.rs