Свет

„НАЦИОНАЛНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА!“ Ова велика европска држава је на путу да уведе обавезну вакцинацију

Фото: Pixabay.com

Немачка је на путу да постане најновија европска нација која ће вакцине учинити обавезним након забрињавајућег пораста случајева ковида.

Министри и стручњаци рекли су да је могућност да вакцине постану обавезне “неизбежна” док се земља бори са четвртим таласом корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка је забележила у суботу 48.201 новозаражену особу – највећи број нових случајева ковида од почетка пандемије.

Приче о могућој обавезној вакцинацији долазе у тренутку када је Аустрија донела нове мере увођења потпуног локдауна и најавила да ће од 1. фебруара увести обавезну вакцинацију.

Светска здравствена организација саопштила је да је Европа једина регија на свету у којој је прошле недеље повећан број смртних случајева повезаних са ковидом.

Најновији талас већ је преплавио болнице у Немачкој, а здравствени шефови упозоравају да је ситуација постала „изузетно критична“.

Стопа вакцинације у Немачкој остала је ниска и износи 70 одсто, што је чини посебно склоном поновном избијању вируса.

Државни секеретар из министарства економије Томас Барес рекао је да погоршање ситуације значи да су обавезне вакцине „неизбежне“.

– Политички више није оправдано да читаве индустрије, трговци, ресторани, клубови, барови и читава биоскопска, културна и догађајна сцена буду у стању кризе 20 месеци, док други себи дају за право да се не вакцинишу. До сада су историјске мере и суме новца успеле да спасу многе компаније. Али то дугорочно не функционише – рекао је он за ДПА.

Министар здравља земље Јенс Шпан рекао је да не би искључио потпуно затварање у аустријском стилу.

– Сада смо у ситуацији у којој не можемо ништа да искључимо. Ми смо у националној ванредној ситуацији – рекао је он.

Извор: Блиц