Србија

Најављена нова седница Кризног штаба, ИЗВЕСНА ЈЕДНА МЕРА! Ево шта нас чека!

Нова седница Кризног штаба најављена је за ову недељу, а за сада је извесна мера која се тиче продужетка јесењег школског распуста

Седница Кризног штаба за борбу против вируса корона најављена је за ову недељу, али за сада још није прецизирано када ће бити одржана. За сада је све извеснија једна мера, она која се тиче продужења јесењег школског распуста, а када је реч о осталим мерама које су предлагане и које се тичу ковид пропусница, ограничавања радног времена и броја људи на окупљањима, позиције медицинског и политичког дела штаба су и даље удаљене.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број новозаражених на дневном нивоу у Србији већ седам недеља не пада испод 6.000, па медицински део Кризног штаба најављује да ће инсистирати и даље на пооштравању мера, док премијерка поручује да „за сада треба у потпуности имплементиарати постојеће мере“. Стога ће највероватније на овој седници бити донета само одлука да се продужи јесењи распуст за ђаке, те ће ученици уместо четири имати паузу од девет дана. пише „Euronews“.

Лекари из медицинског дела Кризног штаба на последње две седнице инсистирали су на пооштравању мера, како би се зауставило ширење вируса. Тражили су увођењу ковид пропусница, да се објектима услужних делатности, који нису од есенцијалног значаја, радно време скрати до 17 сати, да се смањи дозвољен број људи на једном месту са 500 на пет.

На прошлој седници Кризног штаба договорено је увођење ковид пропусница у све угоститељске објекте после 22 сата. Примена је почела од суботе, 23. октобра. Угоститељи и гости имали су два дана да се прилагоде, те се са наплатом казни стартовало од 25. октобра. Многи угоститељи да би избегли плаћање казни, јер им запослени немају ковид пропуснице, скратили су радно време на 22 сата.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да су неопходне рестриктивније мере како би се сачували невакцинисани, да се прегура период када је вирус максимално у циркулацији. Он је нагласио да важење ковид пропусница после 22 сата „није и неће моћи да се покаже довољним“ и истакао да без озбиљних рестриктивнијих мера нема наглог опадања броја новооболелих.

– Медицински део Кризног штаба тражи да ковид пропуснице важе 24 сата и нема никакве поделе по том питању, читав медицински део то потпуно подржава – рекао је Кон за Танјуг.

Он је навео да лекари из Кризног штаба траже и да се скрати радно време до 17 сати за све што није есенцијално, а после пет радиле би само продавнице прехрамбене робе, бензинске пумпе, апотеке.

Одговор медицинском делу Кризног штаба стигао је са врха државе. Премијерка Ана Брнабић изјавила је у среду 27. октобра да за сада неће бити продужења важења ковид пропусница на 24 сата. Она је у Крагујевцу рекла да је вакцинација против корона вируса одговор на пандемију и да „ту имамо, полако, раст – прешли смо 55 одсто вакцинисаних“.

На питање да ли ће мере против епидемије бити пооштрене, премијерка Србије је навела да „за сада треба у потпуности да имплементирати постојећу меру“.

– Притом ми идемо опет и са стриктним инспекцијама за остале мере, за маске на затвореном и отвореном, тамо где је немогуће држати дистанцу – рекла је Брнабић, која је и на челу Кризног штаба за борбу против вируса корона.

Продужење школског распуста

Најизвесније је да ће на наредној седници Кризног штаба бити само донета одлука о продужењу јесењег распуста. Наиме, педијатри су тражили да сви ђаци пређу на онлајн наставу 10 дана, јер се повећао број заражене деце, а у овом таласу има и малишана који су завршили на респираторима. Како се приближава јесењи распуст, који је према школском календару планиран за 11. и 12. новембар, предложено је да се продужи за три радна дана.

На састанку представника медицинског дела Кризног штаба, Тима за школе – кога чине представници Министарства просвете, Министарства здравља и Института Батиут разматрана је могућност да се распуст продужи за три дана – 8, 9 и 10. новембра, те би са викендима и планираним мини распустом ђаци имали паузу од девет дана, што се поклапа за захтевима педијатара.

Помоћник министра просвете Милош Благојевић потврдио је у петак, 29. октобра за Euronews Србија да ће тај предлог бити упућен Кризном штабу.

– Покушали смо да размотримо и анализирамо аспекте овакве одлуке. Схватили смо да практично за додатна три дана – 8, 9, и 10. новембра, заједно са већ планираним мини распустом 11. и 12. добијамо практично девет дана без наставе. Схватили смо да је то добар предлог и упутићемо тај предлог на Кризни штаб – рекао је Благојевић.

Прецизирао је да би то важило на територији целе Србије и да се очекује да Кризни штаб сагледа и неке додатне мере и активности. На питање о померању почетка зимског распуста, помоћник министра просвете је рекао да није било речи о томе. Уколико Кризни штаб донесе одлуку о померању јесењег распуста ђацима би последњи радни дан био петак 5. новембра, а у школске клупе би се поново вратили у понедељак, 15. новембра.

Ковид пропуснице

Једина мера која је уведена у новом таласу вируса корона, који је почео још у августа, била је увођење ковид пропусница у све угоститељске објекте после 22сата. Нова мера примењује се од 23. октобра.

Валидна ковид пропусница подразумева потврду о примљеној вакцини. За оне који нису вакцинисани важећи ковид сертификат је и негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, негативан антигенски тест који није старији од 48 сати.

Ковид пропусница може бити и потврда о прележаној корони која није старија више од седам месеци, као и потврда о позитивном тесту на антитела (IgG), не старији од три месеца који је урађен у државној лабораторији.

Ковид пропусница није потврда која се добија након вакцинације, већ дигитални зелени сертификат који се може добити преко еУправе у електронском облику. За оне који нису вешти са техником, дигитални зелени сертификат могу добити и на шалтерима Поште.

 

 

 

 

 

 

Извор: Euronews