Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! „Драматично као никада до сада. Ако се овако настави…“

Бивши високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко не искључује више, како каже, могућност распада Босне И Херцеговине.

“Ако се овако настави могло би доћи до тога”, казао је Инцко у интервјуу за сутрашњи бечки дневник “Пресе”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, осврнувши се на, како пише “Пресе”, сецесионистичке намере српског лидера Милорада Додика, рекао да до сада никада није било тако драматично стање, као што је тренутно.

„Људи из Босне ме зову и питају да ли ће бити рата и да ли треба да се иселе“, казао је аустријски дипломата који је 12 година био на месту високог представника и да он “

умирује своје познанике изјавама америчког изасланика за Балкан Габријела Ескобара, који је приликом посете Сарајеву, рекао да неће бити рата.“

Додаје да постоји појачано интересовање САД за БиХ, али и подесћа на то да је Додик, како каже, већ и предузео конкретне кораке попут иступање из Агенције за лекове БиХ и скреће пажњу да он жели да створи сопствену армију.

А оснивање заједничке босанске војске, каже Инцко, је можда највеће достигнуће међународне заједнице у Босни.

„Додик својим најавама жели да скрене пажњу са чњенице да не може приказати никакве успехе“, нагласио је он указујући да ће у РС бити одржани избори наредне године.

Инцко је, у интервјуу за „Пресе“, бранио и спорну одлуку о кажњавању негирања наводног геноцида у Сребреници коју је наметнуо непосредну пре напуштања функције високог представника.

„У Аустрији имамо закон који забрањује величање нацизма. Негирање холокауста се кажњава“, навео је ово поређење Инцко.

Он додаје да је дошло до „ескалације величања ратних злочинаца и негирања геноцида“ и да је законом предузео моралну и цивилизацијску меру, али и спровео смернице ЕУ из 2008.године.

Инцко је тврди да тај закон није усмерен против Срба.

„Не постоје лоши народи. Грађани у Босни, били Бошњаци, Срби или Хрвати, су добри, мирољубиви људи, спремни увек да помогну“, казао је он.

Инцко је у интервјуу наводи и да се против функције високог представника не боре само босански Срби, већ и Русија и додаје да је уверен да међународна заједница и даље има своју улогу у БиХ и да је њено присуству изузетно корисно.

Истакао је уз то да он жели „робустнију фазу међународне заједнице“ и пожалио се што ЕУ није у потпуности заузела како каже „улогу локомотиве у земљама региона“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг