Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Изјава посвађала две државе; амбасадор позван на разговор; „Неприхватљиво“

Аустријанци су због Милановићеве изјаве о мерама против короне позвали хрватског амбасадора на разговор.

Исти извор наводи да су Милановићеве изјаве „оштро одбијене“, саопштено је након разговора амбасадора Глунчића и генералног секретара Министарства спољних послова Петера Лаунског-Тифентала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Под насловом „Председник подсеа наћ 1930-те: Министарство спољних послова Аустрије позвало хрватског амбасадора“, аустријски дневник Die Presse објавио је у среду увече да је амбасадор Хрватске у Аустрији Даниел Глунчић данас позван у аустријско Министарство спољних послова у Бечу ради консултација.

Председник Републике Хрватска Зоран Милановић у којој је оштро критиковао карантин за невакцинисане у Аустрији, наводећи да је то „фашизам“.

Његове изјаве су „снажно одбачене“, пише Die Presse, позивајући се на објашњење аустријског министарства спољних послова:

„Критике мера корона у Аустрији од стране хрватског председника Зорана Милановића довеле су до дипломатских неслагања у Бечу.“

Министарство спољних послова позвало је у среду на разговор хрватског амбасадора Данијела Глунчића због „изузетно шаљиве изјаве хрватског председника”.

Он је био „очигледно изненађен изјавом”.

Исти извор наводи да су Милановићеве изјаве „снажно одбијене“, саопштено је након разговора амбасадора Глунчића и генералног секретара Министарства спољних послова Петера Лаунског-Тифентала.

„Поређење мера против пандемије Ковид-19 и фашизма је неприхватљиво. Наша је одговорност да заштитимо народ Аустрије. И ми смо преузели ту одговорност“, наводи Министарство спољних послова, преноси Дие Прессе, позивајући се на саопштење аустријске новинске агенције АПА. Die Presse наставља да извештава да је хрватски председник у понедељак индиректно назвао затварање због невакцинисаних „глупошћу“ и цитирали Милановића који је рекао дан после приватне аудијенције код папе у Риму:

„Шта је то, наука, или ове методе подсећају на тридесете године прошлог века?

„Имао сам проблем са овим лудилом у последње време без икаквих аргумената. Наука не може истовремено бити проналазак вакцина, што је резултат рада неколико бриљантних умова и ове глупости са мерама“, рекао је Милановић у Риму поводом карантина у Аустрији за невакцинисане, чиме Die Presse закључује свој извештај о данашњој посети хрватског амбасадора у Аустрији Министарству иностраних послова у Бечу.

Након ове вести, детаље данашњег састанка покушали смо да сазнамо од хрватског амбасадора Даниела Глунчића.

Осим потврде да је позван у Министарство спољних послова, како су пренели аустријски медији у својим вечерњим издањима, ништа више нисмо успели да сазнамо. Дакле, без коментара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Вечерњи лист