Регион

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Процурио извештај: Директна опасност од распада, прете сукоби. Појачајте војску због „српских сепаратиста“

Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит упозорио у свом извештају Савету безбедности УН да је земља у директној опасности од распада.

Такође, оценио је и да постоји „веома реална“ могућност повратка сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси Гардијан, наводећи да је имао увид у документ, Шмит ће предложити појачање међународних мировних снага ако „српски сепаратисти“ остваре претњу да ће се повући из Оружаних снага и створити своју војску.

Шмит ће, како се наовди, у свом првом извештају УН од ступања на дужност у аугусту упозорити да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном претњом у послератном периоду.

Коментаришући најаве српског члана Председништва БиХ да ће РС формирати своју војску, Шмит је оценио да је реч о претњама које су, како је навео, „једнаке сецесији без њеног проглашења“.

Шмит је у извештају који је у петак послао у седиште УН навео да Додикови поступци угрожавају не само мир и стабилност земље и региона, већ и да, ако међународна заједница на њих не одговори, могу довести до поништавања самог Дејтонског мировног споразума.

Високи представник је упозорио и на могућност сукоба измедју полицијских агенција БиХ и полиције Републике Српске. „Ако се Оружане снаге БиХ поцепају на две или више армија, потребна је поновна процена нивоа медјународног војног присуства“, сматра Шмит.

Такође је упозорио да су изгледи за даље поделе и сукобе врло реални и да би неставилност у БиХ имала шире регионалне импликације.

С друге стране, део сарајевских медија пише да је поново одложена седница Савета безбедности УН, на којој би високи представник за БиХ Кристијан Шмит требало да поднесе свој први извештај о стању у овој земљи, али званичних информација о о одлагању седнице за сутра, најкасније до 5. новембра нема.

Медији, наиме, преносе информацију коју је на свом фејсбук профилу објавио новинар пореклом из БиХ са адресом у Њујјорку Ерол Авдовић. Авдовић тврди да је седница СБУН померена за сутра, али не даље од 5. новембра, када, како наводи, истиче мандат снагама ЕУФОР-а.

Авдовић у свом посту тврди да се у Уједињеним нацијама наводно „води рововска борба“ како се супротставити руској концепцији да спасе, како каже, „солдата Милорада (Додик)“.

„Сценарио је изгледао веома једноставан: Оставити овако (слаб) ЕУФОР, понизити ОХР и наставити делегитимизирати овог Високог представника и тако подржати Додика у његовој мисији изазивања продужене кризе у Босни и Херцеговини“, навео је Авдовић.

Тврди и да су Руси у Савету безбедности УН наводно запретили чак и ветом против резолуције о продужењу мандата ЕУФОР-а, ако се у Савету обрати Кристијан Шмит. Осим Шмитовог редовног кварталног извештаја о ситуацији у БиХ, СБ УН, према ранијим најавама, треба да разматра и продужење мандата Мисији ЕУФОР у БиХ.

И немачки медији поменули Русе

Како тврди немачка агенција ДПА, Русија је запретила да ће, као чланица СБ УН, уложити вето на обнављање мандата мировној мисији ЕУФОР-а у БиХ због именовања Шмидта.

У тексту који је пренео портал Индеx.хр, подсећа се да ЕУФОР, војне снаге под вођством ЕУ, надгледа имплементацију војног дела Дејтонског споразума.

ДПА наводи да је гласање о продужењу мандата ЕУФОР-у требало се одржати у Савету безбедности данас, али да је одложено за среду поподне. ЕУФОР ће, наводи се, за који дан постати страна војна сила на територији БиХ без јасног статуса, уколико му Савет безбедности УН не продужи мандат. Сагласност Савета ЕУ за спољне послове не значи ништа без одлуке са Ист ривера. Именовање Кристијана Шмита довело је до усложњавања односа БиХ и пет сталних чланица Савета безбедности са правом вета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг/INDEX.HR