Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Руси дигли бомбардере, Белорусија прети: „Одговорићемо оштро“

Естонија, Француска, Ирска, Норвешка, САД и Велика Британија покренуле су питање мигрантске кризе током састанка 15-чланог СБ УН одржаног иза затворених врата.

Осуђујемо оркестрирану инструментализацију људских бића чије је животе и добробит Белорусија довела у опасност у политичке сврхе, са циљем да дестабилизује суседне земље и спољну границу Европске уније и скрене пажњу са сопствених све већих кршења људских права, навели су они у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Естонија, Француска, Ирска, Норвешка, САД и Британија су описале белоруски приступ као неприхватљив и оптужили председника Александра Лукашенка да постаје претња регионалној стабилности, позвавши на снажну међународну реакцију да се Белорусија позове на одговорност, обећавши да ће разговарати о даљим мерама које могу да предузму.

Оштре мере Белорусије

Белоруске власти спремне су да предузму оштре мере ако се Европска унија позове на затворене консултације Савета безбедности Уједињених нација о мигрантској кризи дуж западне границе земље како би увела нове санкције Минску, изјавио је данас портпарол белоруског Министарства спољних послова Анатолиј Глаз.

„Уколико се ЕУ позове на догадај како би оправдала још један пакет санкција, желео бих да јасно ставим до знања да је Минск спреман да предузме најтеже узвратне мере“, истакао је он за ТАСС.

Песков: „Није одобрено у Москви“

Изјава белоруског председника Александра Лукашенка о томе да ће блокирати транзит гаса за Европу није одобрена у Москви, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Не, та његова изјава није координисана са нама. Ради се о нашем савезнику, Белорусија је суверена држава“, навео је Песков и додао да ће Русија остати поуздан снабдевач Европе енергетицима, без обзира на акције Белорусије, пренео је ТАСС.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92