Свет

Најновија вест! САЗРЕВА СУКОБ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА!

Конфликт на граници Белорусије и Пољске може се претворити у озбиљан сукоб. Пољска војска има шест сати да подигне борбену готовост, све због групе, избеглица истина, многобројне, која је дошла из Ирака у нади да ће пронаћи бољи живот у Немачкој, наводи телевизија „Звезда“

Након што су набавили зимске капе – јер је у родном Багдаду плус 30, а на белоруском прелазу Брузги ће сутра увече бити минус два – људи са децом на леђима блокирали су пут и подигли шаторе у локалној шуми.

Белоруске власти их не ометају. Кажу, да жене и деца не представљају опасност за националну безбедност земље, а у Пољској само што не оптужују Минск да припрема провокације. Председник Анжеј Дуда сазвао је ванредни састанак, а сусрет са пољским министром одбране имао је и премијер Метеуш Моравецки.

Ситуација на граници је веома напета – избеглице покушавају да пресеку ограду, док је пољска погранична служба пуцала у ваздух и бацила сузавац.

Белорусију и Пољску повезује заједничка граница дужине више од 400 километара. На половини границе су већ почели да граде зид, висине 2,5 метра. Притом, за његову изградњу, наводно, у Бриселу нису дали ни цент. Током претходне мигрантске кризе, када су у Европу дошле избеглице из Сирије, Варшава је пружила највећи отпор да им пружи азил.

У међувремену, НАТО је већ пожурио да оптужи Минск да користи мигранте у хибридном рату. Очигледну су заборавили да је својевремено Турска претила националној безбедности ЕУ.

Још једну сличност је приметила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сада би пољски политичари, који куну Лукашенка и оптужују Минск за проблем са мигрантима из Ирака, требало да се сете да је Варшава активно учествовала у девастирању Ирака. Више од 2.000 пољских војника тада је упало у ту земљу са циљем да ‘успоставе демократију’. Зашто онда не прихватити данас барем исти број ‘захвалних Ирачана’ чији преци нису маштали о таквом животу, док су живели у сопственој земљи, пре него што су упали бесрамни демократизатори?“, написала је Захарова на Телеграм каналу.

Поред Пољске, и МИП Литваније је саопштио да шаље војску на граници са Белорусијом. и позива да се уведе ванредно стање. Истовремено, избеглицама из Ирака, очигледно, предстоје тешка времена – након хладног пријема Запада наступа и хладна зима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/rs.sputniknews.com