Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Тензије све веће: Пуцњава на граници, сазван хитан састанак; огласио се Стејт департмент

Са пољске стране границе са Белорусијом, на локацији где се налази око 1.000 избеглица, чула се пуцњава, изјавио је портпарол Белоруске пограничне службе.

„Прес служба пограничне службе обавештава јавност да су се чули пуцњи са пољске стране границе“, рекао је портпарол за ТАС С.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У близини белоруске границе са Пољском тренутно се налази око 3.000 до 4.000 миграната, а на хиљаде њих је спремно да их прати, навео је данас портпарол пољске владе Пјотр Милер.

„У Белорусији има више од 10.000 људи који су спремни да пређу пољску границу“, рекао је Милер, пренела је агенција Ројтерс.

Пољска је појачала безбедносне мере на граници са Белорусијом, на источној граници Европске уније, након извештаја да се наводно велика група миграната у Белорусији окупила на прелазу између Белорусије и Пољске, изјавили су раније данас званичници.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак навео је на Твитеру да је више од 12.000 војника распоређено на граници, 2.000 више у односу на 10.000 војника који се тамо налазе однедавно, пренео је АП.

Он је додао да је у приправност стављена добровољачка јединица територијалне одбране.

Пољска влада заказала је хитан састанак, а премијер Матеуш Моравјецки је написао на Фејсбуку:

„Граница пољске државе није само линија на мапи. Ова граница је нешто свето за шта је проливена крв генерације Пољака“.

Европска унија је саопштила да се нада да ће Пољска, иначе чланица ЕУ, коначно прихватити помоћ Фронтекса, граничне агенције, што је до сада одбијала.

Подсетимо, колона илегалних миграната напустила је територију Белорусије и ушла у Пољску.

Варшава за то оптужује белоруске власти наводећи да је то „још једна акција белоруског непријатеља усмерена на Пољску“.

Белорусија, с друге стране, саопштава да предузима потребне мере за обезбеђивање несметаног функционисања међународног саобраћаја, као и безбедности људи који се крећу ауто-путем.

Због великог прилива миграната, Литванија је послала војску на границу са Пољском и Белорусијом, а власти ће, како јавља Ројтерс, разматрати увођење ванредне ситуације на граници.

Према подацима Пограничне службе Белорусије, више од 2.000 избеглица се налази испред пољске ограде. Они су више пута покушавали да обавесте пољску страну да су напустили земљу јер им је живот био у опасности.

„Без обзира што у том тренутку мигранти нису били агресивни, уместо да покушају да реше ситуацију, војска је подигла и авијацију како би извршила психолошки притисак. Поред тога, против људи који траже заштиту употребили су и гас“, наводи се у саопштењу.

Према подацима пограничног комитета, „као одговор на неоправдану примену специјалних средства, део избеглица је прешао у одлучујуће акције и почео да руши пољску ограду“.

Ситуација на граници Белорусије и Пољске је крајње напета, саопштила је белоруска Гранична служба.

Два батаљона пољске војске су мобилисале због ситуације са мигрантима на граници са Белорусијом, наводи се на Твитеру војске.

Судећи по фотографијама, на граници има много жена и деце, укључујући бебе.

На граници Белорусије и Пољске налази се око 3.000 миграната. Они су почели да подижу шаторе и пале ватру, саопштила је агенција Белта.

Из америчког Стејт департмента данас је саопштено да је званични Вашингтон забринут због узнемирујућих слика и извештаја са границе Пољске и Белорусије. У саопштењу се позива влада у Минску да одмах обустави своју кампању усмеравања нерегуларних избегличких токова преко своје границе, преноси Ројтерс. „Све док режим у Белорусији одбија да поштују своје међународне обавезе, подрива мир и безбедност Европе и продужава репресију и злостављање својих грађана који само желе да живе у слободи, ми ћемо наставити да притискамо Лукашенка и наши позиви да се позове на одговорност неће слабити“, рекао је новинарима портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг