Свет

НАПРАВИЛИ ХАОС! „Живот ће бити јадан за оне који одбију вакцину; нећете моћи да се сакријете“

Фото: Pixabay.com

Канбера — Аустралија је недавно одустала од контроверзне „нулта ковид“ стратегије за брисање корона вируса бескрајним затварањима

Судећи по наступима истакнутих личности из „штаба“ за борбу против пандемије, стручњаци у овој земљи отишли су ​​у другу крајност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако председник Аустралијске лекарске коморе (АМА) Крис Пери отворено прети сопственим суграђанима да ће, ако покушају да избегну вакцинацију, завршити са могућим кривичним пријавама, великим казнама, и сигурно ће остати потпуно изоловани од остатка друштва. „Живот ће бити јадан за оне који одбију вакцину. Нећете моћи да се сакријете“, рекао је Пери у интервјууза 9 Нетворк.

Разговор је вођен након што је велики део становника Квинсленда одлучио да не жели да се вакцинише, а Пери их је назвао „лудима“.

„Ако покушате да заобиђете систем на овај начин, биће много проблема, нисте ни свесни са чиме ћете се суочити“, рекао је он, а преноси РТ. У Аустралији је могуће добити мишљење лекара да они који су у групама обавезне вакцинације не морају да се вакцинишу, из здравствених разлога, али Пери упозорава да ће се и они касније суочити са потешкоћама, на пример приликом одласка код лекара. каже да су и лекари на удару због пријава преваре ако издају потврду без разлога, као и пацијенти који лажу о свом здрављу.

Раније ове недеље, власти Квинсленда издале су амандман на своје прописе који обавезују све запослене у приватним здравственим установама да буду вакцинисани. Остављено им је рок до 15. децембра да приме обе дозе и покажу доказе како би могли да наставе да раде и живе нормалним животом.

„Ако то не учините, бићете веома, веома усамљени и нећете моћи нигде да се забављате, на пример“, додао је Пери.

РТ истиче да су најављене казне у износу од око 6.600 куна за оне који прекрше одредбе везане за пандемију. Истовремено, упозоравају се послодавци и све радње, обрти, радње и слично да су дужни да обавесте полицију уколико примете да неко крши мере.

„Пабови и кафићи морају да се увере да су људи вакцинисани пре него што их пусте унутра, иначе ће њихова предузећа пропасти због казни“, рекао је Пери.

Аустралија је до сада забележила око 188.000 случајева од око 252 милиона широм света. Ипак, они имају неке од најстрожих мера на свету, а њихови грађани се суочавају са најдужим мерама „закључавања“ и обавезне вакцинације. Многи се не слажу. Хиљаде људи изашло је у суботу на улице Мелбурна у знак протеста због мера, упоређујући државне власти са нацистима и чак позивајући на насиље над политичарима, пренео је Ројтерс.

Није обавезно, али…

Истовремено, вакцинисано је 83 одсто становништва старијег од 16 година, а вакцинација је формално добровољна. Али питање је колико добровољно, јер многи аустралијски региони имају своја правила по којима се одређене активности морају вакцинисати, али и како, на пример, отићи на концерт или ресторан.

Протести у Мелбурну избили су након што су власти југоисточне аустралијске државе Викторије донеле пропис којим се морају вакцинисати чак и грађевински радници. Иако су били релативно мирни и није било нереда, могле су се видети сцене попут демонстраната који носе транспаренте са ликом премијера Викторије Данијела Ендруза како цртају препознатљиве бркове нацистичког вође Адолфа Хитлера, а на друштвеним мрежама је у тренду хештег #DictatorDan. Бивши посланик Либералне партије, а сада лидер Партије Уједињене Аустралије Крег Кели рекао је на протесту да Аустралијом владају „луде медицинске бирократе“.

Викторија је друга најмногољуднија држава у Аустралији и има 87 одсто вакцинисане одрасле популације, али је прошла и кроз чак шест „закључавања” која су укупно трајала скоро девет месеци. Ове суботе имали су 1.221 новозаражених и четворо преминулих. Ројтерс преноси да су бројке у Аустралији знатно ниже него у другим развијеним земљама.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Јутарњи лист