Србија

НАРОД СЕ ДИГАО: Протест у Београду због ухапшених и претучених грађана

На Тргу Републике почео је протест на коме окупљенима обраћају грађани који су ухапшени и претучени током мирних грађанских протеста који су јуче организовани у више градова Србије. Окупљени су се упутили ка РТС-у. Сва дешавања пратите уживо на Нова.рс.

И на нашој Фејсбук страници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На Тргу Републике окупљен је велики број грађана међу којима има доста младих људи и родитеља са децом који слушају говорнике, јавља репортер Нова.рс. У паузама између обраћања присутини скаднирају „Рио Тинто марш из Србије!“. Упркос протесту саобраћај у центру града тренутно се несметано одвија.

18.48 Добрица Веселиновић из Не давимо Београд:

Видели смо како полиција одлази, видели смо колону црних лимузина, видели смо како багер креће на народ, народ је блокирао багер, возач је повређивао људе, онда су из лимузина изашли младићи са чекићима, са моткама, и кренули да размићу народ да активисти СНС стигну на митинг у Београду. Блокада је пала, нисмо хтели да пустимо крв међу браћом. Чули смо да су трактористи приведени у полицију, да су људи који су се бранили у полицији… Сви су били бесни, досли смо из полиције да их питамо да ли их је срамота, они су се крили, угасили су светла. Тражимо моментално ослобађање ухапшених. Служе ли овој застави на реверима или Вучићу? Ово ми поштујемо (показује заставу).

18.41 – Александар Јованић Ћута из Еколошког устанка

Здраво живо Србијо. Пре свега хвала Еко стражи и свима који су били на скупу против загађења ваздуха. Свака кућа у Србији има бар један чекић, а чему служи чекић? Не да се разбијају главе, Вучићу! Бивши потпредседнице радикалне странке – ексери и чекићи нису за разбијање главе. Да ли стварно мислиш да ће народ мирно гледати како ти и твој Рио Тинто натапате земљу киселином? Кљуцна реч је “Устанак”. Сутра у 10 сати у Лозници заказана је седница општине на којој је једна од тачака брисање ђубрета од пројекта Јадар из просторног плана. Онај који је унео ђубре има да га брише моментално. Сутра око 8 ћемо знати да ли ће тужилац ослободити Црног који је бранио народ од багера, а онда сви правац Сабац. У суботу ће поново бити блокаде путева! Вучићу, на крају ћу ти рећи, на теби је да добро размислиш, свака кућа у Србији има бар по један чекић.

18.32 – Брковић Брајан из Новог Сада, члан Странке слободе и правде

Дивно је видети оволико слободних људи на једном месту. Шаљемо љубав, солидарност и храброст из Новог Сада. Ако све остане овако Нови Сад може да остане без Фруске горе, Футошког парка и приобаља. Зато смо јуче у Новом Саду били у блокади моста и видели на шта је спреман државни апарат на челу са Вучићем и Вулином. Знамо да им није страно да ударју младе, старе, жене и мушкарце, шта очекивати од полиције коју води први манекен Србије. А зашто је то тако? Јер се боје људи, јер те не могу купити ни обманути. После свега јуче велики вођа би хтео други народ, али овде народ бира власт! Чека нас много опасности, али најбитније је да сви будемо раме уз раме. Рекао је Вучић “Мало вас је било”, али имам вест за њега – биће нас још више.

18.25 – Жељко Трифуновић из Ваљева, који је јуче био приведен:

Јуче се Србија пробудила и побунила. Пробудили су се и побунили и велики и мали градови, пробунило се и село код Ваљева у ком је Вучић имао апсолутну подршку, сад није успео да скуои ни 10 мештана. Људи, јуче у Ваљеву полиција је одговорила крајње брутално по напогу сефа мафије са Андрићевог венца. Протест се одвијао несметано док није дошао аутобус оних који су ишли у Арену да подрже великог вођу. Тада је Баба Јулина полиција на челу са министром који је добио стан од тетке ухапсила жену, баку, па једну девојку…

18.20 – Ђорђе Микетић из иницијативе „Срце града“:

Добро вече драги пријатељи, добро вече слободни грађани. Јуче је у целој Србији организована мирна блокада. Грађани су се побунили против предаторског закона који ова Влада хоће са донесе без распрсве. Многи активисти су јуче били приведени и претучени, неки од њих су вечерас са нама. Јуче је у Шапцу укинутq држава. Неће је бити док режим буде трајао. Нема више институција, видели смо багер. Имамо само узирпаторе институција. Одговараће, сви они који су се ставили у финкцију батинашког режима. Памтите им имена. Ја сам запамтио име полицајца Митровица јуче у Шапцуу. Добили су директиву да се повуку онда је кренуо багер и батинаши. Је ли то држава? Ово је само почетак побуне. Биће дуга борба.

18.00 – “Дошли смо данас да охрабримо и позовемо људе који су устали на даљу заједничку борбу, да кажемо да се не предајемо, да ћемо се борити и ослободити”, каже лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић за Нова.рс

Навео је да је приви захтев да се пусти Драган Милованови који је спречио да помахнитали багериста погази људе.

“Он је спрчио крвопролиће и он је јунак. Они који су напли чекићима и палицама грађане они треба да буду у затвору”, поручио је Зеленовић и подвукао да је срамни закон о екпсропријацији, који треба отме имовину, увод у претварање Србије у колонију и нешто против чега су сви устали.

„Дошли смо да се солидаришемо са онима који су протестовали против малтретирања грађана, непримерене силе, због закона који нису у јавном интересу. Полиција се понашала непримерено, то је изазвало јучерашње немире. После идемо у Шабац где ћемо у знак солидарности са Драганом Милованићем који је ухапшен, а требало је да буде ухапшен возач багера“, каже председник Демократске странке Зоран Лутовац за Нова.рс.

Добрица Веселиновић из Не давимо Београд каже за Нова.рс да су после сцена из Шапца одучили да позову људе да се окупе у Београду.

„Ово је порука ухапшенима у Шапцу да смо солидарни са њима и захтевамо да буду пуштени, захтевамо од надлежних да приведу хулигане, јер они нису хапшени. Ако се то не деси биће протест у Шапцу, а сутра смо у Лозници на протесту против Рио Тинта“, каже Веселиновић.

Отворена грађанска платформа „Акција“, Заједно за Србију, Еколошки устанак и Не давимо Београд захтева хитно укидање притвора човеку који је јуче у Шапцу спречио да багер погази грађане.

Навели су да је човек који је јуче зауставио багер у Шапцу и тиме спасао људе од повређивања, ухапшен и одређено му је задржавање од 48 сати, те да тим адвоката ЗЗС ради на његовом ослобађању.

„Такође, захтевамо хитно привођење возача багера, као и привођење особа које су палицама и чекићем напали грађане који су мирно протестовали у Шапцу за своја права“, навели су у саопштењу у ком су позвали грађање на вечерашњи протест.