Свет

Настао хаос! КЉУЧА СРЕДОЗЕМЉЕ, МИНУТИ СУ У ПИТАЊУ! Британци у паничној подводној трци с Русима, морају да пронађу невидљиви Ф-35 који се срушио

Подморнице Краљевске морнарице утркују се против Руса да извуку с дна Средоземног мора срушени авион вредан 100 милиона фунти са строго поверљивом технологијом

Подсетимо, британски борбени авион Ф-35Б вредан 1000 милиона фунти срушио се јуче у Средоземно море током рутинског лета, а пилот се катапултирао. Несрећа се догодила убрзо након полетања на „рутинску вежбу“ са водећег носача авиона британске морнарице „Краљица Елизабета“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Падом у међународне воде, несрећа је изазвала борбу да се пронађе стелт ловац нове генерације са морског дна пре него што Русија стигне до њега. Сматра се да је то први пут да се Ф35-Б срушио у таквом подручју.

Технологија у авиону дизајнираном у САД, укључује строго поверљиве радаре и сензоре и изузетно је осетљива јер омогућава Ф-35 да надзвучним брзинама лети ‘невидљив’ на непријатељској територији. Међутим, вероватно је да Кина већ зна све о авиону због шпијунирања.

Авион је лоциран у среду поподне, а на месту на морском дну биће англо-амерички тим за обезбеђење роњења док летелица не буде подигнута на површину. Операција, обавијена велом тајне, подразумева рониоце и минијатурне подморнице.

Као најнапреднији и најскупљи војни авион у Великој Британији, једносед може да слети вертикално и потребна му је само кратка писта за полетање. То је први овакав ловац који је Британија изгубила, а инцидент је прва незгода за флоту Ф-35Б РАФ-а и за носач авиона вредан три милијарде фунти који је напустио УК пре седам месеци.

Овонедељна несрећа покреће нова питања о Ф-35Б, којих Британија тренутно има 24, а у наредним годинама купиће 138 борбених авиона од америчког авио гиганта компаније Локид Мартин. Платиће их 9,1 милијарду фунти, а очекује се да ће 48 бити испоручено до 2025.

Министарство одбране Велике Британије синоћ је саопштило да у несрећи није било никаквих непријатељских акција и да се истрага фокусира на техничку или људску грешку.

Претпоставља се да је пилот, који је задобио лакше повреде, спашен хеликоптером. Његова породица обавештена је о несрећи пре него што су војни шефови јуче поподне објавили саопштење о инциденту.

„Пилот је безбедно враћен на брод и истрага је почела, тако да би било неприкладно давати даље коментаре у овом тренутку. Никакви други бродови или авиони нису били укључени.’ Експерти РАФ-а и САД покренули су опсежну војну ваздушну истрагу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ daily mail