Свет

Настао хаос! РУСИЈИ СЕ НЕ СМЕ ДОЗВОЛИТИ УЗ ПОМОЋ СРБИЈЕ И РС УНИШТИ ЕВРОПУ! Немци не могу да прихвате победу Москве у УН и пропаст Шмита!

Одлука СБ УН да не дозволи шефу ОХР да се обрати једна је од важнијих тема у немачким медијима! Они недвосмислено оцењују да је реч о победи Русије, али и Републике Српске које не признају Шмита

Дешавањима у Њујорку бавио се Дојче Веле, а саговорници ове агенције резигнирано констатују да је Запад добио бруталну шамарчину. Преносимо неке од оцена немачких политичара који у опису посла имају или су имали дешавања на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бодо Вебер: Вето Русије је могао да се избегне

И немачки политиколог и стручњак за западни Балкан Бодо Вебер каже да је јасно да су сталне чланице Савета сигурности УН, САД, Велика Британија и Француска, попустиле пред „уценом Русије“.

– За одустајање Москве од стављања вета на наставак војне мисије ЕУФОР-а, они су пристали на избацивање сваке референце на ОХР и високог представника у стандардном тексту резолуције. Тиме није оштећен мандат високог представника и ОХР у правном смислу, али је зато политичка порука коју шаљу западни чланови поражавајућа и опасна, с обзиром на предстојеће изазове које најављује Република Српска. Све се то могло лако избећи одвраћањем Москве од вета планирањем НАТО мисије као замене за ЕУФОР, али за то у кључним западним престоницама није било политичке воље – каже Вебер.

Шварц-Шилинг био да ућутка Додика

Бивши Високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг позвао је још уочи седнице Савета безбедности УН Запад на одлучнију акцију како би се „спасао мир“ у БиХ и регији.

Он се обрушио на Русију и Србији уз констатацију да Београд и Москва желе да униште Европу.

– Ово је питање спасавања мира. Оно што морате да схватите јесте да се Русији не сме дозволити да преко Србије и РС уништи Европу, а то је сада у ствари на делу. И ова борба у БиХ је борба за Европу – рекао је Шварц-Шилинг.

Он је попручио и да се „гласовима попут Додикових не сме дозволити да постану исувише гласни.

Шеф ОХР у БиХ Кристијан Шмит, кога не признају Српска и Бањалука, у свом извештају СБ УН упозорава да се „БиХ суочава с највећом егзистенцијалном претњом у послератном раздобљу“.

– Упорни, озбиљни изазови темељима Општег оквирног споразума за мир од стране власти ентитета РС, на челу с највећом странком у РС, Савезом независних социјалдемократа (СНСД) коју води члан Председништва БиХ Милорад Додик, угрожавају не само мир и стабилност земље и региона, већ то, ако међународна заједница не буде одговорила, може довести до поништења самог мировног споразума – упозорио је Шмит.

Он је, такође, упозорио да би повратак „изворном Дејтону“ у режији Милорада Додика значио „враћање унатраг“, чиме би се наводно поништили кључни реформски процеси у областима одбране, индиректног опорезивања и правосуђа.

Додик: Ако смо ми сепаратисти, он је окупатор

Након што су објављени детаљи Шмитовог извештаја, лидер РС Милорад Додик је изјавио да „високи представник нема више шта да тражи у БиХ“, али да нема ништа против тога да Савет безбедности УН продужи мандат ЕУФОР-у у Босни и Херцеговини.

– Мислим да високог представника нема и неће га ни бити. Све оно што би он доносио и претње да би користио бонска овлашћења – нека користи. То нема никаквог значаја у Републици Српској. Ако смо ми сепаратисти, он је окупатор -, рекао је Додик.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/DW