Русија Свет

НАСТАО ХАОС! Руски систем електронског ратовања код Калињинграда прекинуо вежбе НАТО – И онеспособио ловце Ф-35

НАТО вежбе са употребом ловаца Ф-35 у близини руских граница прекинуо је руски систем за електронско ратовање Мурманск-БН.

Руски стратешки системи за електронско ратовање „Мурманск-БН“ ометали су деловање ловаца Ф-35 земаља НАТО у близини руских граница, потпуно блокирајући комуникацију ових борбених авиона пете генерације како са контролним тачкама, тако и са сателитима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Системи за електронско ратовање Мурманск-БН распоређени су у близини Калињинграда 2018. године, када се сазнало да САД и друге земље Северноатлантске алијансе намеравају да створе опасне провокације у близини руских граница користећи ловце Ф-35.

Блокирање средстава комуникације даје руској војсци значајну предност, будући да пилоти ових борбених авиона не могу „на слепо“ да извршавају постављене задатке.

Током најновијих провокативних вежби НАТО-а, руски системи за електронско ратовање „Мурманск-БН“ такође су осујетили провокативне маневре у близини руских граница.

Како наводи француско издање Атлантицо, пилоти ловаца Ф-35 једноставно нису могли да испуне постављене задатке, међутим, поред овога, забележен је и поремећен рад ГПС уређаја за глобално позиционирање.

Треба напоменути да домет руских комплекса Мурманск-БН достиже 3 хиљаде километара. То омогућава да се цела Европа покрије капом ових комплекса.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs