Свет

НИЈЕ ДОБРО! „Алармантно стање“; имају велики проблем – нападају медицинаре

Берлин — Немачке власти бележе све чешће нападе противника вакцинације и владиних мера против пандемије на раднике у здравству и просвети.

Приметан је и све већи утицај противника вакцинације на бесплатне школе попут Валдорфа, пренели су у понедељак немачки медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Немачка савезна канцеларија за борбу против криминала (БКА) уврстила је противнике вакцинације и мера против пандемије у релевантне ризике за безбедност медицинског особља“, пише дневник Ди Велт. Опасност се манифестује у облику „вербалне до физичке агресије“, наводи БКА, а преноси Дие Велт.

Савезна лекарска комора, у међувремену, упозорава на „алармантно стање“.

„За многе здравствене раднике, у међувремену, део је свакодневног живота суочавање са агресијом једноставним проверавањем статуса вакцинације пацијената или упозорењем да се придржавају правила о корона вирусу“, каже Клаус Рајнхард, председник Лекарске коморе.

Са највећим степеном агресије суочавају се запослени у амбулантама у којима се спроводи вакцинација.

Стручњак за политички екстремизам Штефан Герц указао је у изјави за исти дневник на све већу радикализацију унутар тзв. Куерденкер сцена, која окупља противнике вакцинације и пандемијских мера.

„У дискусијама на друштвеним мрежама, радници у центрима за вакцинацију и болницама систематски се описују као део ‘лобија вакцинације’ и називају их непријатељима и противницима“, рекао је Герц.

Директор Канцеларије за заштиту уставног поретка Томас Халденванг је пре неколико дана изразио бојазан да би поновно увођење и пооштравање мера против ширења пандемије могло да изазове појачану „уставно-непријатељску агитацију“.

„Не можемо искључити да ће сцена противника демократије током четвртог таласа пандемије бити у порасту“, рекао је Халденванг.

Јавни сервис АРД извештава и о све већем утицају противуставних снага на кругове око тзв. бесплатне школе, оне које не функционишу директно у оквиру државног школског система, укључујући валдорфске школе.

Јак је утицај тзв. Куерденкер сцене у бесплатним школама у јужној Немачкој.

У Валдорфској школи у Фрајбургу, након избијања пандемије корона вируса, локалне власти су провериле лекарска уверења по којима ученици могу бити ослобођени ношења заштитних маски.

Свих 55 потврда испоставило се као лажно, а надлежни говоре о утицају противника мера које родитеље уче како да дођу до лажних уверења путем друштвених мрежа.

Удружење Валдорфских школа се касније писмено оградило од непоштовања владиних мера.

„Ово је погрешно тумачење антропозофског учења. Слободне валдорфске школе никако нису област у којој влада безакоње и где се не поштују државне мере“, наводи се у саопштењу Радне групе слободних школа из Штутгарта.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист