Србија

Није добро! ДЕЛТА СОЈ ПЛУС ПРЕТИ СРБИЈИ ИЗ ХРВАТСКЕ? Нова варијанта корона вируса ЈОШ ОПАСНИЈА ЈЕР СЕ ЛАКШЕ ПРЕНОСИ! Ево о чему је реч!

Делта сој плус корона вируса носи са собом опасност да буде опаснији, да се лакше преноси и да се у већој колични размножава – објаснила је проф. др Јовановић

Делта плус сој корона вируса који је регистрован у Хрватској, код нас, односно у Србији, још није дијагностикован, рекла је за Телеграф.рс проф. др Тања Јовановић, вирусолог и продекан за редовну наставу Медицинског факултета у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За сада имамо само обичан делта сој, и то је довољно, с обзиром на то какву епидемију имамо – каже проф. Јовановић за Телеграф.рс и додаје да се раде секвенцирања не би ли се пронашао и делта плус сој корона вируса.

На питање да ли је нова варијанта делте заразнија, каже да се још испитује, али да свака мутација која се појави је у сваком случају инфективнија.

– Јер, вирус жели да се што лакше и брже размножи и инфицира већи број људи. Његов живот зависи од живота у организму. Они ван организма не могу да живе. Тако да, свака варијанта, у ствари, носи са собом опасност да буде опаснија, да се лакше преноси и да се у већој колични размножава – објаснила је проф. др Јовановић за Телеграф.рс.

Заменица Хрватског завода за јавно здравство Ивана Павић Шиметин потврдила је да је у Хрватској забележен први случај делта плус соја корона вируса.

Она је за ХРТ рекла да је у Чаковцу забележен први случај делта плус соја, јавио је портал Индеx.

Истичући да је то сој који се много брже и лакше преноси, она је поновила да је једина опција за све вакцинација.

Тиодоровић: Предстоје две опасности

Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба, изјавио за ТВ Прва да продужени распуст може да помогне у обуздавању епидемије, али да нас чекају још две опасности.

То је, како је рекао, много заразнији делта плус сој, који ће стићи у Србију, али и појава сезонског грипа.

Он је подсетио да је медицински штаб и раније тражио да се продужи јесењи распуст, јер се деца заражавају пре свега у породици и контактима ван школе, али га онда у школи брзо пренесу.

Делта плус је регистрован у најмање 44 земље широм света. Како су још у јуну лекари изјавили он има забрињавајуће карактеристике – повећану преносивост, јаче везивање у рецепторима ћелија у плућима и потенцијално смањење одговора моноклонских антитела.

– Прилично смо забринути због варијанте делта плус, с обзиром на то да има мутацију која је приписана бета верзији која је избегла имунитет који нуди АстраЗенека вакцина – каже др Ланс Пинто, консултант у Националној болници Хиндуј:

– Забринутост се такође односи на могућност поновне инфекције, јер постоје извештаји да ова варијанта корона вируса избегава неутрализацију коктелом са антителима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер/телеграф