Свет

НИЈЕ ДОБРО! Епидемиолошка ситуација им се нагло погоршала, разматра се нова мера: „Треба имати храбрости“

Епидемиолошка ситуација у Немачкој се нагло погоршава. Укидање бесплатних тестова на корону 11. октобра замишљено је као подстицај вакцинацији.

Међутим, стручњаци критикују ту меру и траже да се укине – што пре.

У Немачкој је све више заражених короном: седмодневна инциденција се повећала на 191,5, према наџеном институту Роберт Кох.

То је податак за претходни дан, суботу, када су многи у викенд модусу.

У петак је број заражних био рекордан – 37.120. То је највише заражених у једном дану – од почетка пандемије марта 2020. У једном дану је умрло 37 људи. Такође је све већи број оболелих на Ковид одељењима болница, као и на интензивној нези.

Од 11. октобра, брзи тестови на корона су бесплатни у Немачкој само у изузетним случајевима.

Од тада су бесплатни брзи тестови доступни само за особе које не могу да се вакцинишу, укључујући децу млађу од 12 година, као и привремено за децу од 12 до 17 година и труднице.

Због тога је све више стручњака и политичара који позивају на поновно увођење бесплатних тестова.

„Треба имати храбрости и укинути погрешану одлуку“

Председник Немачке лекарске коморе Клаус Рајнхард је за медије групе Функе рекао:“Очигледно да укидање бесплатних тестова није мотивисало људе који не желе да се вакцинишу. Савезна Влада и покрајинске владе треба да имају храбрости да брзо и доследно исправе ову погрешну одлуку. Нови пропис мора да дође брзо, најбоље већ средином новембра“.

Виролог Јонас Шмит-Чаназит је у суботу на радију јавног сервиса Дојчландфунк упозорио да се не прецењује ефекат 2Г правила (дозвола уласка само вакцинисаним и реконвалесцентним). То пружа „лажну сигурност“ јер и „вакцинисани и такође могу да се заразе и пренесу вирус, мада је вероватноћа мања.“

„Ако заиста желите сигурност, помаже само 1Г односно – тестирати све, без обзира да ли су вакцинисани, невакцинисани или опорављени“ рекао је Јонас Шмит-Чаназит. То посебно треба имати у виду када се ради о већ познатој групи угрожених људи.

Виролог је упозорио да не треба одустати од важног инструмента у борби против короне – тестирања. Он се заложио се „офанзиву“ тестирања и критиковао укидање бесплатних тестова.

Виролог Хендрик Штрек је такође веома скептичан према правилу 2Г. Уредничкој мрежи Немачка (РНД) он је рекао:

„Они који су вакцинисани имају осећај да више нису део пандемије и понашају се ризично.“

Други проблем су невакцинисани, самтра Штрек који су искључени из много тога и који се због скупих тестова још мање тестирају.

„Ако невакцинисани не смеју да учествују у друштвеном животу, организују прославе код куће, на пример. Тамо се процес инфекције више уопште не може контролисати“, упозорио је он. Штрек је стога такође позвао на брзо поновно увођење бесплатних корона тестова.

Председница Савезног удружења лекара за јавно здравство Уте Тајхерт, рекла је новинама медијске групе Функе:

„Треба преиспитат досадашњу праксу – изједначавање вакцинисаних, опорављених и тестираних у облику 3Г правила. Они који су вакцинисани и даље могу да пренесу вирус чак и ако сами не оболе. То се мора више истицати у јавности. Тест није казна за вакцинисане, већ додатно средство за спречавање нових инфекција.“

И многи полтичари су за бесплатне тестове

За поновно увођење бесплатних тестова за све, недавно су се изјаснили многи други стручњаци и полтичари. Међу њима шеф Зелених Роберт Хабек, премијер Баварске Маркус Зедер (ЦСУ), Немачко удружење градова, преноси портал јавног сервиса тагесшау.

Лидерка парламентарне групе Зелених Катрин Геринг-Екард такође је позвала да „бесплатни тестови за грађане буду поново доступни што је пре могуће“. За медијску групу Функе, она је ситуацију са короном назвала „драматичном“ и позвала на акцију.

Премијер Северне Рајне-Вестфалије Хендрик Вист (ЦДУ) такође се заложио за бесплатне тестове – али само за оне који су вакцинисани и за оне који су се опоравили. „Велики број инфекција међу невакцинисаним људима доводи до све већег броја инфекција и међу вакцинисаним“, рекао је за Билд ам зонтаг.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW