Свет

НИЈЕ ДОБРО! Талас епидемије је на врхунцу – ангажују војску

Љубљана — У Словенији је у последња 24 сата потврђено 3.666 нових случајева заразе коронавирусом, а још 19 оболелих од ковида 19 је умрло.

Због кризне здравствене ситуације у збрињавање и лечење оболелих влада је одлучила да укључи и војску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Војска ће се својим капацитетима укључити у здравствени систем и помагати у лечењу и бризи о оболелима од ковида 19“, објавила је у петак влада Јанеза Јанше додавши да ће се јавном здравству прикључити четири медицинске екипе војног санитета.

Како је објавио национални Институт за јавно здравље (НИЈЗ), у последња 24 сата потврђено је 3.666 нових случајева заразе, а удео позитивних тестова већи је него дан раније и износи 39,8 одсто. Седмодневни дневни просек зараза износи 3.157, а 14-дневна инциденција је 1.971. Број хоспитализованих и даље расте, а активних случајева је 41.534, објавило је министарство здравља.

У болницама је 981 пацијент, од којих је 220 на одељењима интензивне неге.

Талас на врхунцу

Стање са попуњеношћу капацитета је критично. Математичке пројекције говоре да је четврти талас епидемије на врхунцу, с тим да ће се раст хоспитализација наставити до краја месеца. Стање у болницама биће најтеже у последњој недељи новембра, након чега би број хоспитализованих могао да почне да пада, ако садашње рестриктивне мере дају резултате, објавили су медији.

Мере између осталог прописују ширу примену ковид-потврда уз прилагање докумената за идентификацију, скраћени рад локала и забрану рада ноћних клубова и дискотека, чешће тестирање на коронавирус ученика у основним и средњим школама и забрану већих јавних окупљања.

 

 

 

 

 

 

Извор: INDEX.HR