Србија

НИШТА ОД ПРОСЛАВЕ НОВЕ ГОДИНЕ!? Огласио се Тиодоровић и открио све!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић дао је не баш оптимистичну прогнозу епидемиолошке ситуације у Србији током наредних месеци.

С обзиром на то да иду бројне прославе, Нова година, Божић професор Бранислав Тиодоровић открио је како ће се то одразити на тренутну ситуацију са коронавирусом, али и шта, с обзиром на тренутне мере које су на снази и број новозаражених можемо да очекујемо.

– Нема другог начина него да се понашамо у складу са тренутном ситуацијом, а то је да не заборавимо на опрез и на здравље. Најбоље би било да се у кратком времену вакцинише што већи број људи . И да постигнемо што већи заштитни бедем, да вакцинишемо још 30 одсто људи. Али да ли је то могуће, ја у то не верујем. Почело је да расте интересовање за вакцинацију због ових ковид пропусница, може да се то одржава и даље, али то је све у границама онога што народ прихвата. Али то неће повећати више од 10 до 15 одсто, али то је недовољно. Што се слава и прослава тиче, било би добро да макар као прошле године, славимо у породичним условима што славе и јесу заправо, породични скупови. Да се не дешавају велика окупљања. Без кафана, без ресторана. То највероватније важи и за Нову годину. Био сам оптимиста, говорио сам да је могуће да ћемо бити слободнији, али нажалост показало се да тај оптимизам није реалан – рекао је професор.

Међутим, на питање чему можемо да се надамо у наредној години, проф. др Тиодоровић дао је нешто оптимистичнији одговор.

– Ако буде више вакцинисаних, и ако буде више преболелих са добрим имунитетом, можемо очекивати да болест нема епидемијски карактер, него да постане ендемска. На пролеће може да буде мирно ако се број вакцинисаних буде повећао макар на 70 одсто. Ту имамо и оне са природним имунитетом, али показало се да он траје нешто краће. Зато је важна вакцинација, и без великог обухвата нема повратка у нормалу. Дакле, све зависи од нас и наше сопствене одговорности. Па тако и ток епидемије. Колико вирусу дамо простора да циркулише, тако ће нам и бити – каже професор Тиодоровић.

Подсетимо, данас је ступила на снагу одлука Кризног штаба по којој су ковид пропуснице у угоститељским објектима неопходне од 20, уместо од 22 часа, како је било до сада.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

новембар 2021.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930