Свет

НОВИ ЕКСПЕРИМЕНТ БИЛА ГЕЈТСА: Милијардер гради нуклеарни реактор! Иза свега се крије…

Пројекат, за који се процењује да кошта 170 милиона долара, делимично ће финансирати Гејтсова компанија за нуклеарну енергију „Терапауер“, док ће већину средстава обезбедити америчко Министарство енергетике.

Предвођен једном од највећих америчких компанија за гас и електричну енергију „Саутерн компани“, пројекат ће се такође ослонити на технологију компаније америчког бизнисмена, која ради на експерименталним нуклеарним реакторима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реактор у Ајдаху је први те врсте који користи растопљени хлорид, саопштено је из компаније, а пренели су амерички медији. Уз то, има за циљ истраживање и развој извора енергије без угљеника, који ради на вишим температурама од традиционалних нуклеарних реактора.

Планирано је да реактор буде пуштен у рад за пет година, а наводно циља на потрошаче из тешке индустрије, а не на произвођу струје за јавност, преноси РТ.

Раније ове године, компанија „Терапауер“,, основана 2006. године, најавила је да ће изградити своју прву нуклеарну електрану у Вајомингу. Објекат, са предвиђеном ценом од милијарду долара, имаће јединствену врсту реактора који користи натријум као извор енергије. Реактор на натријум је првобитно планиран за изградњу у Пекингу, али пројекат тамо никада није реализован.

Бил Гејтс је дуго био познат као гласни заговорник нуклеарне енергије, рекавши да ће његови реактори новегенерације нанаети мању штету планети од фосилних горива, која сва садрже угљеник. Недавно је изјавио да су нуклеарни реактори бољи од алтернативних извора енергије, тврдећи да су поузданији, јер производе струју чак и када ветар не дува и сунце не сија.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс