Србија

НОВИ ЗЕМЉОТРЕС У СРБИЈИ: Тло у Србији се не смирује, два потреса у размаку од неколико сати

Републички сеизмолошки завод регистровао је јутрос у 02.51 сати земљотрес јачине 2,6 Рихтера чији је епицентар у околини Лознице. Пет сати касније, осетио се и потрес у Новом Пазару од 1,8 степени по Рихтеру.

Србију је у последње време потресло десет земљотреса од којих је најјачи био у Крагуејвцу 3,9 степени по Рихтеру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Почев од 28. октобра до 4. новембра поподне, инструменти Републичког сеизмолошког завода регистровали су 11 земљотреса чији епицентри су били на територији Србије, а чија је магнитуда по Рихтеровој скали је била преко један степен.

Серија је почела блажим потресом од 1,6 степени у подручју Бруса, затим на територији Крушевца где је био епицентер земљотреса јачине 1,7 степени. Ове земљотресе нико није ни осетио.

Затим је задрхтао Младеновац а магнитуда на Рихтеровој скали, према званичним подацима Републичког сеизмолошког завода, попела се на 2,7. Потом је три пута подрхтавао Крагујевац, најпре су сеизмолози забележили потрес јачине 1,6 степени, а наредна ноћ трећег новембра унела је немир међу Крагујевчане када је овај град пољуљало 3,9 по Рихтеру, а већ наредног јутра забележен је земљотрес јачине 1,9 степени. Такође у среду ујутро регистрован је нови земљотрес са епицентром у Младеновцу, овај пут јачине 1,6 по Рихтеру, подсећа „Телеграф“.

Потом у Брусу, а занимљиво је да је јуче подрхтавало и Краљево. У 6,34 сати забележен је блажи потрес од 1,7 Рихтера.

Сеизмолози кажу да јачина јутрошње земјотреса у Лозници не може изазвати оштећење на објектима.

Извор: Блиц