Србија

ОБЈАВЉЕНА НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Ево када снег стиже у Србију

НАЈНОВИЈА временска прогноза професора географије Марка Чубрила показује да ће наредних дана бити мало хладније у кошавском подручју, док ће дуж јадрана бити ветровити.

Око 21. новембра на кратко ће отоплити, а затим је могуће захлађење које би снег могло донети и низијама региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чубрило напомиње да ће данас циклон над Средоземљем утицати на време над југом и југозападом региона где ће и даље понегде бити кише и пљускова, посебно уз обалу Јадрана. Над осталим пределима суво, понегде за западу тмурно и магловито, док ће у кошавском подручју бити појачаног, југоисточног ветра. Биће релативно топло уз дневни максимум од 8 до 16 степени Целзијуса.

Временска прогноза за наредну недељу

Сутра и у уторак углавном суво али уз умерену облачност, и мало хладније, посебно у уторак када ће се максимуми кретати од 6 до 13, а над истоком Србије око 4 степена Целзијуса, најављује временска прогноза.

Појачан југоисточни ветар ће вечерас и сутра пре подне прво на кратко ослабити, а од сутра после подне до среде после подне бити врло јак, на ударе и олујан, док ће дуж Јадрана од сутра увече до среде такође бити ветровито, дуж северног Јадрана биће јаке буре, а дуж средњег и јужног јаког источног ветра или југа.

Од среде после подне кошава ће ослабити јер ће поље антициклона над истоком Европе слабити и у четвтак током дана ће се својо главнином северније од нас премештати хладан фронт који ће донети наоблачење, понегде уз кишу, док ће снега вероватно бити само преко 900 мнв и неће бити обилан, каже Чубрило.

Ветар у окретању на северозападни смер, а дневни максимум од 6 до 12 степени Целзијуса, што је у оквирима просека за овај део године.

У петак наредне недеље јутро хладно, понегде уз слаб мраз, а током дана промењљиво облачно и углавном суво, само на југоистоку региона пре подне могуће слабе падавине. Ветар северозападни, крајем дана западни и југозападни. Јутарњи минимум од -1 до +6 степени Целзијуса,а дневни максимум од +7 до +12 степени Целзијуса.

Око 20. у месецу се рачуна на позиционирање језгра антициклона над Велику Британију, док ће се над истоком Скандинавије и земљама Балтика развијати јак циклон чији ће се хладан фронт премештати на југоисток.

Могућ снег крајем месеца

Око 21. новембра испред тог фронта над нашим делом Европе би уследило покретање осетно топлијег, југозападног, струјања те би уз суво време максимуми понегде били и око 15 степени Целзијуса, док би затим уследило премештање хладног фронта уз падавине и јаче захлађење.

Тренутно сигнал на ансмабле члановима оба модела иде ка тренду могуће појаве снега и у низијама региона, посебно после 24. новембра али у колико до тога и дође не треба очекивати неку „сибирску“ хладноћу, температуре би свакако биле испод просека, а у низијама би се могао формирати мањи снежни покривач, док би на планинама било обилнијег снега.

За сада дугорочан тренад иде ка релативно хладном крају овог и почетку наредног месеца, али реч је о јако удаљеном термину и много тога ће зависити од постављања антициклона око 22. новембра.

За сада је то нешто што свакако вреди пратити, каже Чубрило, јер би сам крај месеца осим планинама први снег могао донети и у низије региона.

До тада време типично јесење, наредних дана мало хладније али суво, око 18. новембра пролазне падавине.

Извор: Новости