Регион Србија

Огласили се Руси и подигли регион на ноге! БАЛКАНСКО БУРЕ БАРУТА У СВАКОМ ТРЕНУ МОЖЕ ДА ПЛАНЕ: “ Они остављају тамноцрвене трагове“

ЗАПАД одобрава заоштравање ситуације на Балкану, због чега косовски екстремисти у сваком тренутку могу да изазову конфликт на полуострву, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова на Телеграму.

– Ситуација на Балкану се заоштрава, фитиљ балканског бурета барута може бити запаљен у сваком тренутку због поступака косовских екстремиста, уз саучесништво или директно подстицање западних покровитеља – навела је Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По њеним речима, албанске радикалне снаге „настављају са упорним покушајима да се ослободе Срба“ на Косову. Званична представница МИП Русије је подсетила да су косовски специјалци ове јесени два пута упали на север покрајине, где живе Срби.

– Извор проблема на Косову су албански ултранационалисти који су тамо преузели власт и који посебно активно показују мишиће уочи локалних избора (први круг је одржан 17. октобра, док је други заказан за 14. новембар). Повлађују им западни центри, пре свих, они који су 1999. године покренули агресију НАТО-а на Југославију са циљем да се Косово отргне од Србије, не водећи рачуна о многобројним људским жртвама – навела је она. По њеним речима, Запад сада покушава да натера Србију да одустане од националних интереса и историјског сећања.

Овог пута, Велика Британија је директно охрабрила косовске провокаторе, како је рекао Београд, ухвативши се руку под руку са вечитим чуварима светског морала. Према откривеним подацима, организацију антисрпске самовоље благословио је британски амбасадор у Приштини и његов сународник који се налази на челу Мисије ОЕБС на Косову. Постоји разлог да се верује да је израда комплексног војног сценарија са циљем заузимања подручја у покрајини у којима живе Срби почела још у јулу – додала је портпаролка.

Тако су, по њеним речима, британски инструктори обучавали припаднике косовске полиције, док су послати агенти пратили ситуацију у северним општинама и током сукоба снимали учеснике протеста.

– Изгледа да Британија, чија се политичка елита хвали да припада друштву цивилизованих држава, заправо не може да се ослободити колонијалних навика. Геополитички експерименти Лондона остављају тамноцрвене трагове. Истине ради, евроатлантски савезници Британије не заостају много за њом – закључила је Захарова.

 

Извор: rs.sputniknews.com