Србија

ОГЛАСИЛИ СЕ РУСИ: Србија купује хеликоптере!

Директор компаније Руски Хеликоптери потврдио је на сајму у Дубаију за портал Тангосикс да су преговори о куповини хеликоптера Камов-32 од стране Србије почели.

Први човек обједињеног конзорцијума који под својом капом пројектује, производи и модернизује све некадашње независне брендове руских хеликоптера Андреј Богински, одржао је брифинг за новинаре о статусима својих актуелних пројеката и активностима на Блиском истоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал је питао Богинског за неколико актуелних пројеката који имају везе са Србијом од којих је највећа новост планирана набавка, како је председник Србије Александар Вучић изјавио прво у марту а затим августу, два хеликоптера Ка-32 намењена за противпожарне мисије.

Директор Руских Хеликоптера је потврдио за портал да су преговори о потенцијалној куповини започели пре пар месеци са његовом компанијом и Рособоронекспортом:

„Наши стручњаци су учествовали у овим преговоима, али на могу вам рећи ништа око њиховог исхода јер не коментаришемо такве ствари јавно. Рособоронекспорт је задужен за преговоре и продају хлеикоптера, ми их производимо. Ми смо казали нашим колегама из Србије и Рособорона који период времена нам је потребан, након уплате депозита (препаyмент), да произведемо и испоручимо хеликоптере“, казао је.

На питања о намени хеликоптера Богински није могао да пружи више информација будући да, како је рекао, још није упознат, у овој фази разговора, о планираном начину њиховог коришћења од стране Србије:

„То су одлични хеликоптери које користи доста земаља. То је, 32-А11БЦ, који је ЕАСА сертификован и захваљујући коаксијалном ротору веома је стабилан приликом гашења пожара и најбољи је хеликоптер ове врсте на свету за гашења пожара у градовима, на небодерима. Продали смо га Јужној Кореји, Швајцарској, Шпанији и многим другим земљама“, казао је Богински.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Tangosix