Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ! Спремни смо; „Крајња мера продужење школске године“

Београд — Образовни систем је спреман за продужење јесењег распуста, поручио је данас министар просвете Бранко Ружић.

На данашњој седници Кризног штаба ће, према најавама, бити донета одлука да ли ће ђаци од 8. новембра бити на распусту, а Ружић каже да та мера има смисла „уколико се паралелно буде примењивала са ковид пропусницама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У школама ситуација није алармантна, али имамо све више пријема код педијатара, имали смо троје тинејџера који су преминули. То је аларм који треба да укаже на потребу да дођемо до свести да је вакцинација најбитнија“, рекао је Ружић гостујући на ТВ К1.

Ресорни министар је рекао да не може да се намеће обавезна вакцинација и додао да је „антиваксерска агресија недопустива“. „Такође, медији су важни уколико оставе простора таквим идејама“, истакао је Ружић.

На питање да ли се размишља о томе да ковид пропуснице буду обавезне за наставно особље како би приступило настави, Ружић одговара да таква мера у овом моменту није могућа.

Он је поручио и да ће се, уколико дође до продужетка распуста, градиво надокнадити или кроз радну суботу или интензивирањем рада у школама.

Крајња мера била би продужетак школске године, рекао је Ружић. „Верујем да до тога неће доћи, али не знамо како ће се ова ситуација одвијати“, додао је.

Ружић је нагласио да је најбоље да ђаци иду у школу али уз стриктно поштовање мера.

Образовни систем у овом тренутку броји око 5.000 заражених ђака, што је испод један одсто, као и 1,3 одсто оболелог наставног и ваннаставног кадра, рекао је Ружић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг