Србија

Открио све! КОН О КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: Не могу да важе 24/7, ево и зашто

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је увођење ковид пропусница које би важиле 24/7 тренутно немогуће јер не постоји систем којим би се оне контролисале. Кон је навео и да је очигледно да мере које су уведене дају резултате, јер имамо благи пад броја заражених.

Епидемиолог наводи да је један од проблема то што пропуснице нису уведене још летос, и истиче да би најбоље резулате имали да је било затварања на 10 дана, а онда да су уведене пропуснице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пропуснице дају резултате и то је битно. Не можемо их увести да важе нон стоп јер би то захтевало масовну контролу, а за то смо ограничени. Ово је само питање доказивања способности јер људи треба да се науче да ће бити кажњени ако не поштују мере – рекао је Кон у јутарњем програму Курир телевизије.

Он је још једном нагласио да је вакцина веома битна и да је са вакцином клиничка слика значајно блажа и смртност је веома ниска.

– Динамика епидемије онемогућује да се све зна истог момента. Кажу онда да смо контрадикторни. Трећа доза показује да је и те како довољна и да спречава даље преношење. У Израелу чим су увели трећу дозу имали су нагли пад броја новозаражених. Са вакцином је клиничка слика значајно блажа и смртност је веома ниска. Не разумем зашто још немамо статистику колико је вакцинисаних преминуло. Ја сам лично писао захтев јер то мора да се зна. До сад се показало да вакцинисани не могу да се лече од својих хроничних болести због тога што не стижу на ред јер невакцинисани заузму место у болници. Неваксинисани су друштвено неодговорни и то је тако. Имамо пад броја новооболелих и то је последица нових мера – рекао је Кон.

Епидемиолог је истакао да је сад јситуација кад треба максимално да се вакцинишемо.

– Ништа нисмо искористили што смо могли. Око короне ћемо причати још годинама унапред. Оно што је сигурно јесте да је вирус опстао и да ће опстати. Овај вирус, кад се подигне колективни имунитет, опстаће код људи који нису заштићени. Као и сваки вирус тражи простор у животињским врстама – рекао је Кон.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс