Србија

Открио све! СТИЖЕ НАМ И ЗИМА! Метеоролог Ђурић најавио велики пад температуре, време се мења преко ноћи, а открио и када ће пасти снег

Метеоролог Ђорђе Ђурић најавио је велики пад температуре за чак десетак степени у наредним данима и додао да ћемо прве знаке зиме видети већ у другој половини новембра!

– Имамо потпуно уобичајену ситуацију за ово доба године. Неки би рекли да су за то криве драстичне климатске промене, али то је само осцилација око средњих стања. Ако се вратимо у прошлост видећемо да је температура у овом делу године ишла и изнад 25 степени. Није неуобичајено. Било би опасно да је сваки дан 20 степени – објаснио је Ђурић у Пулсу Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За четвртак је најављена температура од 25 степени, а већ сутрадан следи пад температуре за чак десетак степени.

– Пад температуре у овом случају означава само да се враћа на просечне вредности за ово доба године. Закорачили смо дубље у јесен. Просек за овај део новембра је од 11 до 15 степени – истакао је Ђурић.

Метеоролог се осврнуо и на питање климатских промена. Многе је забринула чињеница разлике у температури.

– Да бисмо дошли до закључка да ли је дошло до климатских промена треба да посматрамо дуги низ година. Мерења у Србији постоје 150 година. Кад погледамо те резултате и мерења видимо да смо на крају 19. века имали михољска лета у октобру. То једне године буде више изражено, а друге мање. Пре неколико година смо имали у октобру врло високе температуре. Ове године смо имали хладни април, хладан мај, па смо закорачили у врело лето. Ипак, још имамо сва годишња доба. Потребно је да прође још 50 година да би видели да ли ће доћи до глобалног загревања или су у питању циклуси – подсетио је Ђурић.

Додаје да је рано говорити о зими, али да нас очекује уобичајена јесен.

– Сада је рано за зиму. Пред нама је једна уобичајена јесен са честим осцилацијама кад су температуре у питању. Средином новембра доћи ће до постепеног пада температуре. Прве знаке зиме осетићемо у другој половини месеца, а како се буде приближавала бићемо сведоци да ће пасти и снег – рекао је Ђурић.

Како је објаснио, догађају се бурни метеролошки процеси, али наглашава да кључну улогу играју процеси у атмосфери.

– Честе су екстремне појаве последњих година, 2014. године дошло је до катастрофалних поплава у Србији. Срећом, такве несреће се дешавају ретко. Не знам да ли смо ми као људи довољно велики да утичемо на такве промене. На локалном нивоу сигурно да, загађујемо ваздух, реке. Приметно је да је човек одговоран што се тога тиче. У претходном периоду имали смо загађење ваздуха. Ту је човек крив. Сви сада оптужују маглу. Она је настала природним путем. Кад загађене честице дођу у контакт са маглом, онда долази до загушења. Србија је у октобру била међу најзагађенијима у свету. Догађају се бурни метеролошки процеси. Све зависи од процеса у атмосфери – подвукао је Ђурић.

За сада клима према њеогвим речима не треба да нас брине.

– И даље је умерено-континентална и треба да смо захвални на томе и да уживамо у нашој земљи – рекао је Ђурић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс