Србија

Ово морате знати! НОВА МЕРА ДАНАС СТУПА НА СНАГУ: Ко не испоштује правило – папрено ће платити!

Фото: Јутјуб

Одлука Кризног штаба да се ковид пропуснице уводе од 20 часова у угоститељским објектима уместо од 22 сата како је било до сада на снази су од данас, а ко то не поштује од гостију мораће да плати казну 5.000 динара.

Мера коју је донео Кризни штаб, да се ковид пропуснице уводе од 20 часова у угоститељским објектима уместо од 22 сата како је било до сада, на снази су од данас!

Ова одлука донета је на седници Кризног штаба у четвртак, а министарка Дарија Кисић Тепавчевић тада је напоменула да је ситуација доста неповољна, подсетивши да сваког дана између 50 и 60 наших суграђана изгуби битку са корона вирусом.

Увођење ковид пропусница на оним местима где се највише преносе и где се окупљају млађе особе, иако је ограничена, имала је ефекта на повећање учесталости вакцинације првом дозом и у складу са тим одлучили смо да проширимо овај временски период за угоститељске објекте од 20 часова, с тим што ће угоститељски објекти моћи да раде 24 сата – уколико сви гости имају ковид пропуснице после 20 сати, изјавила је министарка Дарија Кисић Тепавчевић након те седнице Кризног штаб и додала да је мера проширена и на коцкарнице.

Инспектори су и претходних дана били стално на терену, а онима који не поштују ову меру написане су и казне.

Зоран Стојановић, потпредседник Удружења угоститеља Србије, рекао је за Курир када је Кризни штаб донео ову одлуку да то никако не иде у прилог њиховом пословању.

– Сматрам да ће ковид пропуснице подстакнути госте и запослене да се вакцинишу, али због тих одлука док се не повећа одзив за вакцинацију неки објекти ће бити приморани да скрате радно време – рекао је он.

Казне за оне који су без ковид пропуснице, али и угоститеље, уопште нису мале.

Наиме, особи које су гост локала, а нема ковид сертификат пише се прекршајни налог од 5.000 динара. Казна је чак шест пута већа за ковид редара локала – у питању је прекршајни налог од 30.000 динара.

Инспектори су током прошле недеље прекршајне налоге од 300.000 динара уручивали правном лицу због непоштовања мера, а прекршајне налоге од 50.000 одговорним правним лицима. Примењено је у неколико случајева пражњења објекта, што ће се вероватно дешавати и убудуће.

Иначе, ове контроле врше Комунална милиција, санитарна инспекција и комунална инспекција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс